10 reguli de aur pentru plantarea copacilor. Arborii nu trebuie crescuți oriunde și în orice condiții
Autor: Neagoe Narcis-Florentin pe 26 ian, 12:10 | Știinta

Copacii nu trebuie plantați oriunde și în orice condiții

Oamenii de știință au propus 10 reguli de aur pentru plantarea de copaci, o prioritate de top pentru toate țările lumii în acest deceniu.

Conform BBC, plantarea copacilor este o soluție genială prin care se poate combate încălzirea globală și prin care se poate proteja biodiversitatea, însă un copac plantat unde nu trebuie poate face mai mult rău decât bine, au spus experții britanici de la Grădinile Botanice Regale din Kew.

1. Prioritatea este protejarea pădurilor existente

 

Conservarea pădurilor este întotdeauna de preferat, spun experții, fiindcă pădurile cu vechime înghit mai bine carbonul și sunt mai rezistente la incendii, furtuni și secete. „Mereu când avem de ales, insistăm pe faptul că oprirea defrișării și protejarea pădurilor rămase este prioritatea”, a spus prof. Alexandre Antonelli.

2. Localnicii trebuie puși în nucleul proiectelor de plantare

 

Studiile au arătat că convingerea comunităților locale să planteze este cheia succesului acestor proiecte. De obicei, oamenii din zonă au cel mai mult de câștigat din protejarea pădurilor lor.

3. Recuperarea biodiversității trebuie maximizată pentru a îndeplini mai multe obiective simultan

 

Regenerarea pădurilor are la bază mai multe obiective, printre care protejarea față de încălzirea globală, îmbunătățirea conservării și beneficii economice/culturale.

4. Selectarea zonei potrivite este foarte importantă

 

Plantarea copacilor trebuie să aibă loc în zone în care a fost pădure în mod istoric, nu în câmpii sau mlaștini.

5. Capacitatea naturală de regenerare a pădurilor este mai eficientă

 

Dacă copacii sunt lăsați să crească la loc în mod natural, atunci autoregenerarea este mai ieftină și mai eficientă decât plantarea lor.

6. Copacii trebuie să se adapteze schimbărilor climatice

 

Semințele copacilor trebuie să fie rezistente atât la climatul actual, cât și la climatul care se poate schimba în viitor.

Totul trebuie plănuit înainte

 

Modul de procurare al semințelor sau copacilor trebuie plănuit dinainte, împreună cu localnicii zonei.

Cât plantezi, înveți

 

Combinarea cunoștințelor științifice cu cele locale este ideală. Cel mai bine ar fi să se înceapă cu experimente la scară redusă, nu direct cu plantări în masă.

Plantarea trebuie să fie profitabilă

 

Profitabilitatea plantării copacilor trebuie să fie asigurată fiindcă acționarii trebuie recompensați, de la cel mai mic (localnicii) la cel mai mare (finanțatorii).

Știinta Vezi toate articolele
Crossuri parteneri