A fost descoperită cea mai veche hartă a teritoriului Europei / FOTO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
A fost descoperită cea mai veche hartă a teritoriului Europei / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
A fost descoperită cea mai veche hartă a teritoriului Europei / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Mai mulți cercetători au reexaminat o placă descoperită în urmă cu un secol și, potrivit acestora, este posibil să fie prima reprezentare cartografică a teritoriului european.

Într-un nou studiu, cercetătorii au reexaminat placa Saint-Bélec, o rocă sculptată, parțial ruptă, descoperită pentru prima dată în 1900 și pusă în interiorul unui castel. În prezent, arheologii moderni au revăzut placa și au încercat să descifreze semnificația acesteia. Potrivit primelor informații, ar putea reprezenta cea mai veche descriere cartografică a pământului din Europa.

Aceasta este probabil cea mai veche hartă a unui teritoriu identificat. Există mai multe astfel de hărți sculptate în piatră în întreaga lume. În general, acestea sunt doar interpretări. Totuși, este pentru prima dată când o hartă descrie o zonă pe o scară specifică.”, a declarat pentru BBC primul autor al studiului, Clément Nicolas de la Universitatea Bournemouth din Marea Britanie.

Placa a fost găsită în anul 1900 de istoricul francez Paul du Chatellier, care a excavat-o dintr-o movilă funerară veche din orașul Leuhan din regiunea Bretania din nord-vestul Franței. Se crede că mormântul în cauză datează de la sfârșitul epocii bronzului timpuriu (aproximativ 1900–1640 î.Hr.), dar placa în sine este probabil mai veche, posibil fiind sculptată mai devreme, la începutul epocii bronzului, spun cercetătorii.

Potrivit oamenilor de știință, gravurile și motivele sculptate pe suprafața plăcii oferă o potrivire aproximativă tridimensională (3D) cu regiunea râului în care a existat vechea movilă funerară, precizează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel