A fost desemnat câștigătorul PIC Contest
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
„Poetic Invasion of the Cities” (PIC), o platformă europeană pentru artele spectacolului în spații neconvenționale, care își propune să ajungă la un public nou din comunitățile implicate, inclusiv la cel aflat în zone defavorizate, a avut o prezență notabilă la cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

"Trio Trioche și The Black Blues Brothers s-au numărat printre trupele din Italia care au susținut spectacole la Sibiu în cadrul acestui proiect finanțat prin intermediul programului Europa Creativă. Reprezentanții celor două companii, artiștii Franca Pampaloni (TrioTrioche) și Bilal Musa Huka (The Black Blues Brothers), au participat – alături de DanBartha-Lazăr, coordonatorul proiectului – la o conferință de presă moderată de criticul deteatru Octavian Saiu.

„Prin intermediul acestui proiect, cunoscut și sub denumirea de PIC Festival, încercăm să ne adresăm nu doar celor care au tangență în mod regulat cu evenimentele culturale, ci nepropunem să ajungem cu spectacolele selectate și în acele zone în care nu se vorbeșteaproape deloc despre ceea ce înseamnă teatrul și celelalte forme ale artelor spectacolului.Am început prin a descoperi spații de joc neobișnuite, ca de exemplu Piața Habermann, ozonă comercială nou creată în Sibiu, pe care am reușit să o transformăm într-unul dinspațiile de joc cele mai căutate și apreciate de publicul festivalului. De asemenea, am ajuns și în orașele mai mici din jurul Sibiului. Chiar și anul acesta am avut un proiect interesant laSăliște. Pentru promovarea proiectului și a creșterii interacțiunii dintre spectatori și artiști, afost implementat și un sistem de vot prin QR Code, prin care cei prezenți au avutposibilitatea de a-și vota favoriții folosindu-și telefoanele mobile, deci am mers și spre zonade digitalizare. Pe lângă prezentarea de spectacole, proiectul propune și o serie de atelierepentru tineri, atât pentru cei care s-au integrat deja în sistemul de învățământ universitarspecializat, dar și pentru cei interesați să se familiarizeze cu sectorul artelor stradale”, adeclarat Dan Bartha-Lazăr.

Companiile participante în cadrul Sezonului italian FITS 2021 și spectacolele prezentate aufost următoarele: Trio Trioche–„Troppe Arie/Arii pe note comice!”, Luca &Tino – Lucchetino Classic/Râsul e magic, Dolly Bomba –Fuori Porta/În fața ușii, Creme &Brulè – Fire, Dance and Romance/Focul iubirii, The Black Blues Brothers – They are blackin black/Acrobații la superlativ, Cardinali – Dama & Sky Piano/Vise pe portativ & Pianulplutitor, eVenti Verticali – Vanted/Suspendați... în anii '80!, Kate and Pasi – Rafla/Pizzeria,Torpeza Ritmika –The Sand Rose/Un cerc cu talent.

Compania desemnată câștigătoare a PIC Contest de către spectatori a fost The BlackBlues Brothers, aceasta urmând a fi invitată anul viitor la Festivalul Internațional „La Strada”din Bremen (Germania), în baza înțelegerii inițiale dintre partenerii proiectului.

Despre PIC

„Poetic Invasion of the Cities” numără peste 90 de activități artistice, de comunicare,diseminare și suport, care au implicat aproape 110.000 de oameni, cu cel puțin 100.000 despectatori din trei țări și 10.000 de artiști și profesioniști din cel puțin 15 țări europene, într-un interval de trei ani.

Proiectul implică profesioniști și artiști din domenii diverse, care pot transforma mijloaceculte de expresie artistică într-o experiență plăcută și ușor accesibilă pentru oricine. Muzicaclasică, baletul și anumite forme de teatru sunt reinterpretate și prezentate spectatorilor dintoate mediile sociale într-o manieră nouă. Evenimentele se desfășoară în afara sălilor despectacol consacrate, artele spectacolului ajungând astfel în spații unde nu au fostprezente niciodată.

Liderul de proiect este Comune di Montegranaro (Italia) – organizator al Veregra StreetInternațional Festival, iar partenerii sunt: Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu – organizatoral Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Neue Gruppe Kulturarbeit (Germania) –organizator al festivalului LA STRADA. International Street Performance Festival dinBremen și Open Street aisbl (Belgia) – rețea europeană dedicată teatrului de stradă.

Proiectul, în cadrul căruia au avut loc deja trei ediții ale PIC Festival la Sibiu, a consolidatcooperările între cele trei festivaluri partenere, propunându-și să creeze noi grupuri deartiști și oportunități de muncă, să aducă noi posibilități de colaborare între organizațiileimplicate sau între artiștii cooptați în proiect și organizațiile partenere, în cadrul altorinițiative pe care acestea le organizează, asigurând astfel un cadru propice pentrucreșterea și dezvoltarea continuă a teatrului de stradă ca formă artistică recunoscută.

Un alt beneficiu major al proiectului este acela că artiști sau grupuri de artiști români auavut ocazia de a-și promova creațiile la festivalurile PIC din Montegranaro (2018) și din Bremen (2019) sau de a-și demonstra abilitățile profesionale în cadrul unor ateliere de lucruinterdisciplinare, dedicate creativității, improvizației sau muzicii rromani. Proiectul a fostdemarat în toamna anului 2017 și se va încheia în luna noiembrie 2021, fiind prelungit cuun an din cauza pandemiei de Covid-19", potrivit unul comunicat de presă al FITS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel