A fost emis COD ROȘU de furtuni. Prăpăd în ALBA - VIDEO
Autor: Irina Constantin pe 15 iul, 16:52 | Vremea
Cod Rosu

A fost emis Cod Roșu de furtuni/ pixabay

Cod Rosu

Alertă cod galben/ cod portocaliu

ANM tocmai ce a emis COD ROȘU de furtuni. 

UPDATE: A fost prelungit CODUL ROȘU pentru județul Alba. Sunt anunțate averse torenţiale care vor depăși 40-50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină de medii și mari dimensiuni, vijelie. 

Zonele vizate din județul Alba: zona de munte de peste cota 1800 m, Zlatna, Câmpeni, Abrud, Bistra, Baia de Arieș, Roșia Montană, Lupșa, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Avram Iancu, Scărișoara, Almașu Mare, Gârda de Sus, Bucium, Arieșeni, Sălciua, Vadu Moților, Poșaga, Ciuruleasa, Mogoș, Poiana Vadului, Ocoliș. 

Alba24.ro a transmis imagini cu urmările acestor alerte meteo. VIDEO AICI cu urmările alertei de Cod Roșu. Sursa citată scrie că o viitură puternică a măturat joi după-amiaza centrul localității Ocoliș din județul Alba. Torentul format pe un pârâu a atins peste un metru pe străzile din sat.

Vezi și: Două comune, izolate din cauza viiturii. Tot personalul ISU, chemat de acasă

---- 

UPDATE: A fost emis COD ROȘU și pentru județul Cluj. De la ora 17:10 la ora 18:00, se anunță averse torenţiale care vor depăși 40-50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, vijelie - în zona avertizată s-au acumulat cantități de apă de peste 40 l/mp. 

Sunt vizate, în special:  zona de munte de peste cota 1800 m, Iara, Săvădisla, Măguri-Răcătău, Băișoara, Ciurila, Valea Ierii. 

---  

De la 16:50 la 17:50 este valabilă o alertă meteo de COD ROȘU de averse torenţiale care vor depăși 40-50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, vijelie. ANM anunță că în zona avertizată s-au acumulat cantități de apă de peste 40 l/mp. 

Vizat de alerta meteo de ultim moment este județul Alba, mai precis Poșaga, Ocoliș și zona de munte de peste cota 1800 m. 

Când se emite Cod Roșu

ANM precizează că alerta de Cod Roșu este emisă atunci când vorbim de fenomene meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase.

Cod Galben și Cod Portocaliu, în jumătate din țară

Jumătate din țară se află sub Cod Galben și Cod Portocaliu. În zilele de 15 și 16 iulie, pentru Oltenia, Muntenia, Moldova, vestul Dobrogei, local Transilvania, a fost emis Cod Galben de val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă. ”În sudul, estul și centrul țării, valul de căldură va persista și local va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a teritoriului pe parcursul zilei de joi (15 iulie), iar vineri (16 iulie), mai ales în regiunile extracarpatice.” a anunțat ANM. 

În plus, au fost emise alte două Coduri, unul Galben, unul Portocaliu, după cum urmează: 

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 15 iulie, ora 14:00 – 16 iulie, ora 23:00Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuatăZone afectate: Banat, Crișana, Maramureș, local Transilvania și vestul Olteniei

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp.

Notă: Astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse și în restul zonei montane.

 

COD PORTOCALIU

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică deosebit de accentuatăInterval de valabilitate: 15 iulie, ora 16:00 – 16 iulie, ora 06:00Zone afectate: conform textului și hărții

În județele Timiș, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Hunedoara, Caraș-Severin, precum și în zona montană a județului Alba vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80...90 km/h, grindină și frecvente descărcări electrice. Vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35...50 l/mp și izolat 70...80 l/mp.

Vezi harta ANM în Galeria Foto

Vremea Vezi toate articolele
Crossuri parteneri