A fost găsită chitara furată a rockerului Randy Bachman acum 45 de ani
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Randy Bachman
Facebook Randy Bachman
Rockerul canadian Randy Bachman şi-a recuperat chitara care i-a fost furată acum 45 de ani. Cu ea a compus celebrele hituri "American Woman" şi "Taking Care of Business".

Bachman, care a fost membru al formațiilor The Guess Who și Bachman-Turner Overdrive, spune că chitara Gretsch 6120 Chet Atkins din 1957 i-a fost furată dintr-un hotel din Toronto în 1976.

„Am pierdut o parte din mine", a declarat bărbatul de 78 de ani pentru CNN, comparând furtul cu moartea unui animal de companie.

Gretsch-ul portocaliu, la fel ca instumentele la care cântau idolii săi Chet Atkins și Duane Eddy, a fost prima chitară cu adevărat scumpă pe care a deținut-o și a fost nevoit să muncească din greu la 18 ani pentru a câștiga cei 400 de dolari de care a avut nevoie pentru a o cumpăra, scrie Mediafax.

Cum a fost identificată chitara

Bachman a spus că obișnuia să aibă un lanț pe care îl folosea pentru a bloca chitara de ceva sigur dacă trebuia să o lase când era în turneu, dar în acea zi, managerul trupei nu a fost la fel de atent. Acesta a sunat la poliție pentru a depune plângere, dar aceștia i-au spus că probabil nu va mai vedea niciodată chitara.

Un fan al chitaristului, William Long, a aflat povestea dintr-un videoclip pe YouTube, și a decis să se implice în căutare. Long cercetează în timpul liber cazul D.B. Cooper și căuta ceva diferit anul trecut, când a fost în mare parte blocat în casă din cauza pandemiei.

El a efectuat căutări elaborate pe internet pentru a găsi fotografii ale fiecărui Gretsch portocaliu pe care l-a putut găsi și le-a comparat cu un videoclip în care Bachman cânta melodia "Lookin' Out For #1" la televiziunea olandeză, cu Bachman-Turner Overdrive.

Long a spus că chitara lui Bachman avea niște modele distinctive ale fibrelor lemnului, pe care a reușit să le îmbunătățească pe computerul său, și a căutat pe internet anunțuri de vânzări vechi și alte surse din America de Nord, Australia, Marea Britanie și Germania înainte de a găsi în cele din urmă un indiciu.

A urmărit chitara până la un magazin din Tokyo, care o vânduse, și apoi a reușit să găsească un videoclip cu muzicianul japonez Takeshi care cânta cântece de Crăciun la chitară. "Se poate vedea clar (că) toate granulațiile și semnele și decolorarea de pe chitară se potrivesc 100%", a spus Long.

El a petrecut două sau trei săptămâni căutând chitara, mai ales după serviciu, în timp ce se uita la televizor, iar apoi i-a transmis informațiile lui Bachman.

Bachman, şocat când a găsit chitara

El a spus că Bachman a fost șocat când, în cele din urmă, a dat de el. "Îl văd pe tip cântând la chitara mea, chitara MEA, îmi dau seama după granulația de pe ea și sunt uimit. E ca și cum cineva m-a lovit în față cu o lopată", a spus Bachman. "Este pur și simplu de necrezut, pentru că am căutat-o dintotdeauna și practic am renunțat la ea."

Bachman a spus că nora sa, KoKo, este din Japonia și a reușit să aranjeze un apel Zoom cu Takeshi.

Muzicianul japonez i-a arătat chitara și a spus că cel care a furat-o a avut grijă de ea, pentru că arăta la fel ca în 1976.

"Îți voi da chitara, dar trebuie să-i găsești sora", i-a spus Takeshi lui Bachman.

Bachman a construit relații cu dealeri de chitare din întreaga Americă de Nord în timpul căutărilor sale pentru a recupera chitara. De asemenea, a adunat o colecție de peste 350 de chitare Gretsch de-a lungul anilor pe care le-a vândut fundației familiei Gretsch în 2008 pentru muzeul acesteia. Un magazin de chitare din Ohio avea ceea ce îi trebuia lui Bachman și, pe baza numerelor de serie, cele două chitare au fost probabil fabricate în aceeași săptămână, a spus el.

Bachman a declarat că plănuiește să călătorească în Japonia pentru a-l întâlni pe Takeshi și a face schimbul de chitare odată ce țara își va relaxa restricțiile Covid-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel