A fost inventată fereastra care transformă lumina solară în electricitate
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
A fost inventată fereastra care transformă lumina solară în electricitate / Foto: Pixabay
A fost inventată fereastra care transformă lumina solară în electricitate / Foto: Pixabay
Cercetătorii au inventat fereastra care transformă lumina solară în electricitate.

O echipă formată din cercetători din China, Germania şi Marea Britanie a dezvoltat ferestre transparente capabile să genereze energie, care transformă lumina solară în electricitate, potrivit unui articol de cercetare publicat în revista Advanced Energy Materials, scrie Big News Network.

Panourile fotovoltaice transparente au dovedit un potenţial ridicat, însă creşterea nivelului de transparenţă afectează capacitatea de conversie a energiei. Cercetătorii au reuşit să dezvolte noul tip de fereastră depăşind această limitare prin combinarea conversiei solare-termice-electrice cu absorbţia selectivă a lungimii de undă a materialului utilizat.

Cum funcționează aceste ferestre



Pelicula cu ajutorul căreia se realizează absorbţia selectivă a lungimii de undă facilitează până la 88% din capacitatea de transmitere a luminii vizibile şi o absorbţie remarcabilă a radiaţiilor ultraviolete şi infraroşii, transformând astfel lumina absorbită în căldură fără a sacrifica transparenţa, potrivit cercetătorilor. Un prototip care cuplează geamul cu module de generare a energiei termoelectrice produce electricitate într-o zonă de 0,01 metri pătrați expusă la soare.

Această tehnologie are potenţialul de a oferi confort termic ocupanţilor clădirilor în care este utilizată şi ar putea fi folosită, de asemenea, pentru a completa panourile solare montate pe acoperişuri şi pe geamurile laterale ale trenurilor ori autovehiculelor.

 

Un român, unul dintre cei 17 titani ai lumii care au revoluționat știința

La 4 octombrie 1881, la Craiova, s-a născut George (Gogu) Constantinescu, inginer constructor român, descoperitorul unei noi ştiinţe, sonicitatea.

Revista engleză „The Graphic”  îl consideră unul dintre cei 17 titani ai lumii care au revoluţionat ştiinţa, aşezându-l alături de Einstein, Marconi, Edison şi Lister. Gogu Constantinescu s-a făcut remarcat în comunitățile științifice printr-o nouă știință pe care a dezvoltat-o, numită sonicitate. Este vorba despre o ramură a mecanicii care se ocupă de transmiterea prin vibrații și unde de energie sau de putere mecanică în masa corpurilor lichide, fie a corpurilor solide. Însă  numele savantului român nu este pomenit în manualele școlare. Gogu Constantinescu a aplicat noua teorie în numeroase invenții: motorul sonic, pompa sonică, ciocanul sonic și altele. În perioada cât a locuit în Anglia, a participat activ la construcția de avioane engleze, tipul Bristol. Mai multe despre acest subiect poți citi AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel