Actorii solicită Ministerului Sănătății teste PCR în teatre. "Este împotriva normelor indicate de OMS"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Mai mulți actori au semnat o petiție prin care cer teste PCR în teatre.

Pentru că măsurile de siguranţă luate pentru actori şi corpul tehnic au fost „extrem de vagi şi aproximative”, Ilinca Manolache, actriţă la Teatrul Mic din Bucureşti, fiica actorilor Dinu Manolache şi Rodica Negrea, a iniţiat o petiţie prin care actorii cer teste PCR în teatre.

"Având în vedere că practicăm o profesie cu factor foarte mare de risc de infectare cu noul virus Sars Cov 2, în care activează mulți oameni de toate vârstele, cerem Ministerului Sănătății să aloce bani teatrelor pentru testarea constantă și periodică atât a personalului tehnic, cât și a actorilor. Meseria noastră presupune contact fizic direct si prezenta simultana a multor oameni într-un spațiu închis. Chiar si in cazul spectacolelor cu distribuții mici, unde pe scena se afla unul, doi sau trei actori, in spatele scenei sunt cel puțin zece persoane care se ocupa de buna funcționare a unui spectacol de teatru. Toți acești oameni trebuie sa lucreze într-un mediu sigur si lipsit de stresul unei posibile infectări. 

Pe scenă nu se poate juca având masca pe faţă, apropierea de colegul de scenă este inevitabilă, iar spălatul pe mâini nu e o opţiune. Aşa încât, singura variantă pentru a fi în siguranţă este testarea constantă, gratuită, a personalului tehnic şi artistic. Aceste teste nu ar trebui să fie opţionale pentru angajaţii teatrelor şi nici pentru colaboratori, ar trebui să fie obligatorii, dat fiind faptul că un caz nedetectat la timp poate pune în pericol sănătatea a sute de oameni. Dreptul la sănătate este un drept care nu se negociază şi nu este aproximativ. Redeschiderea teatrelor de stat şi independente fără a garanta un minimum de siguranţă este împotriva normelor indicate de OMS.", se arată în textul petiției.

Potrivit Ilincăi Manolache, petiția a fost deja semnată de peste 1000 de actori, printre aceștia fiind și Oana Pellea, Maia Morgenstern și Marius Manole.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel