Urmărește emisiunea live
Adevărata luptă internă în USR-PLUS. Două direcții pentru păstrarea Puterii
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Adevărata luptă internă în USR-PLUS nu se dă între Barna și Cioloș, ci între două direcții de acțiune, pentru obținerea și păstrarea Puterii.

Gestația USR-PLUS, aproape la fel de lungă ca o sarcină normală, la 9 luni, s-a încheiat. Fuziunea prin absorbție a fost, în fine, consfințită de tribunal. La o primă vedere, s-ar putea spune că cineva i-a hărțuit pe pluseriști în Justiție, dar în realitate contestațiile au picat la țanc. La fel ca în proiectele de infrastructură, când statul folosește scuza contestațiilor în instanță, dar de fapt nu are bani pentru lucrări. Progresiștii nu se pot ruga ”lungește-mi, Doamne, boala”, fiindcă nu le permite religia, dar le-a convenit că n-a trebuit să tranșeze dilema conducerii, alegând între Barna și Cioloș, într-un an electoral.

Nu că aceasta ar fi cea mai mare problemă a lor.

Adevărata luptă internă în USR-PLUS se dă între două direcții de acțiune, pentru obținerea și păstrarea Puterii. Chiar dacă nu și-au clarificat ideologia, identificându-se doar prin opoziția la PSD, progresiștii au făcut mari progrese, din 2016 în 2020. De la o grupare de  excentrici, ajunsă din întâmplare în Parlament, cum este AUR astăzi, la un partid politic din mainstream, care participă la guvernare, ba chiar a dobândit poziții privilegiate speculând eșecul lui Ludovic Orban.

Cât mai poate continua lupta cu Dragnia fără Dragnea?

Care ar fi următorul obiectiv pentru USR-PLUS? În momentul de față, este, totuși, un partid balama, blocat în pragul a 10-15 procente, cu un electorat (în cifre absolute) aflat în scădere. Și se confruntă cu două amenințări serioase.

Pe de o parte, ascensiunea AUR a demonstrat că oricând poate apărea o alternativă, un nou recipient pentru votul de protest. Și că Diaspora nu te votează necondiționat, doar pentru că l-ai înjurat acum trei ani pe Dragnea. De altfel, aceasta este  a doua amenințare serioasă pentru USR-PLUS: ei sunt la guvernare, PSD e în Opoziție. Cât poți să-ți mai justifici existența luptând cu un pericol care nu mai există, în condițiile în care chiar oamenii tăi aflați la butoane devin un pericol public?

Desigur, un segment al electoratului, încremenit în proiectul luptei cu ”Dragnia”, poate fi satisfăcut și păstrat cu minimum de efort, făcând ceea ce a făcut USR și până acum. Cât de mare e acest segment? Cum am văzut, pleacă de la 15 procente în jos, dată fiind erodarea la guvernare.

Partidul balama sau partidul știft?

Observ cum unii lideri ai USR încearcă să iasă din bulă, fac efortul de a stabili legături cu publicul care nu i-a votat, dar care trebuie să îi cunoască, dacă vor să le ceară votul. Au ieșit din logica de război, de confruntare permanentă cu un adversar ce trebuie anihilat, evoluând spre o logică a construcției, a dialogului cu toate segmentele societății.

Alți lideri USR, de regulă cei care au dobândit funcții în administrație sau guvern, sunt preocupați doar de păstrarea acestora. Statutul de partid balama nu îi deranjează: balamaua deschide ușa guvernării, iar ei și-au ocupat deja primele locuri în coada de la intrare. De ce să se agite, când pot să stea confortabil la adăpostul celor două-trei lozinci din campanie și a presei de casă, înregimentate sub flamura aceleiași propagande.

Pentru un partid balama, riscul este să ajungă, la alegeri, un partid-știft. În 2024, an în care se vor disputa simultan alegeri parlamentare, europene și prezidențiale, riscul este cu atât mai mare.

Cum își propune Cioloș (sau Barna, nici nu contează cine va primi mandatul) să conteze la prezidențiale, un vot prin excelență integrator, când discursul lor este exclusiv dezbinator? Astăzi portavoci fie din USR-PLUS, fie din presa așa-zis de dreapta, fie din Divizia Online, îi fac ”proști” pe cei care nu îi susțin. Mâine o să îi cheme la urne.

Alegerile parlamentare pot fi câștigate cu 15%, le-a arătat Ludovic Orban când le-a închinat PNL-ul. Dar se va putea câștiga Palatul prezidențial cu doar 10-15 procente? Prin vot, la urne, nu cu share-uri și like-uri pe Facebook?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel