Adrian Câciu, critici dure la adresa OMV Petrom: Distorsionează piaţa internă. Joc tolerat de mulţi ani- EXCLUSIV
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Economistul Adrian Câciu a făcut mai multe declaraţii în cadrul dezbaterii "Plafonare versus compensare. Soluția pentru tema momentului: facturile la energie și gaze naturale", organizată de DC MEDIA GROUP. Specialistul a criticat şi modul în care OMV Petrom acţionează şi este lăsată să acţioneze pe piaţa românească. 

"Plafonarea nu rezolvă o problemă pe termen mediu sau lung, ci doar pe termen scurt pentru echilibrarea pieţei de energie în zona de investiţii şi producţie. Se vorbeşte mult pentru că nu există curajul de a se spune care sunt problemele structurale. Noi avem două tipuri de probleme structurale în acest moment în energie. Un tip de problemă care vine din exterior şi unul din interior. Europa se confruntă la momentul acesta cu ceea ce se numeşte, în termeni macroeconomici, un şoc de aprovizionare pe două componente. Pe de o parte vorbim de penurie de energie, în sensul în care cel puţin pe zona de gaze furnizorul principal de gaze al Europei, Gazprom, negociază într-un stil clasic deschiderea NORDSTREAM-ului, nefăcând stocurile necesare pentru necesarul Europei de Vest. Pe de altă parte avem creşterea preţurilor. Deci sunt două canale prin care şocul de aprovizionare este transmis. 

De ce fac referire la acest şoc? Poate cei care mai ştiu puţină istorie economică îşi mai aduc aminte de şocul de aprovizionare din anii 70, criza petrolului, care a făcut ca toată piaţa mondială, ulterior energetică, să fie rereglementată, regândită, pentru că nu poţi lăsa un întreg mapamond să depindă de voinţa cuiva, prin elemente care să ducă la stagflaţie. Aici e pericolul cel mai mare în Europa şi în România", a explicat specialistul.

OMV Petrom, criticată. "I se permite să distorsioneze piaţa internă"

"În România, problemele structurale sunt cunoscute. Nu avem investiţii, capacitate de furnizare. Pe partea de gaze mai avem şi un joc tolerat de mulţi ani pentru un jucător de sorginte austriacă (n.r. OMV Petrom) prin care i se permite să distorsioneze piaţa internă prin modul în care realizează producţia şi mai ales realizează stocul de preţ, în bună înţelegere cu preţul de import al Gazprom, pentru că jucătorul austriac este partener al Gazprom. Sunt lucruri care sunt deja cunoscute, devin structurale, nimeni nu face nimic. Pe de altă parte, nu dăm nici drumul la exploatarea gazelor prin legea offshore. Se acuză unii pe ceilalţi, unii că au blocat, deşi cei de acum nu fac altceva decât să ţină blocată acea lege off shore. Şi acolo sunt probleme, legat de cine exploatează. Să vedeţi că tot la OMV ajunge tot gazul", a declarat Adrian Câciu la DC NEWS TV, în cadrul dezbaterii "Plafonare versus compensare. Soluția pentru tema momentului: facturile la energie și gaze naturale", organizată de DC MEDIA GROUP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel