Adrian Goicea (Transelectrica) a dezvăluit date mai puțin cunoscute despre companie. Nu erau informații cunoscute publicului larg
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Președintele Consiliului de Supraveghere Transelectrica, Adrian Goicea, la DCNewsTV
Președintele Consiliului de Supraveghere Transelectrica, Adrian Goicea, la DCNewsTV
Adrian Goicea, președinte al Consiliul de Supraveghere Transelectrica, a vorbit la dezbaterea online DC Media Group „Energy Forum: Liberalizarea pieței de energie și gaze: Consumatorul final, între agenda publică și planurile companiilor”, despre activitatea companiei și viziunea acesteia. 

Adrian Goicea, președinte al Consiliul de Supraveghere Transelectrica, a prezentat la dezbaterea online marca DC Media Group  activitatea companiei pe care o reprezintă, după ce a constatat că profilul și importanța strategică ale acesteia nu sunt cunoscute la nivelul publicului larg, îndeosebi în cazul consumatorilor.

„Transelectrica îndeplinește la nivel național rolul de operator de transport și sistem și are în administrare rețeaua electrică de transport a energiei, fiind responsabilă cu asigurarea fluxului vital de energie electrică.”, a declarat Adrian Goicea la DCNewsTV, subliniind totodată că „este un fel de sistem circulator.”

„Datorită particularității energiei electrice de a trebui să se păstreze în fiecare moment un echilibru dinamic între cerere și ofertă, Transelectrica are în subordine Dispeceratul Energetic Național, a cărui sarcină este exact această funcție de echilibrare și de păstrare a particularităților și parametrilor calitativi ai energiei.”, a completat președintele Consiliului de Supraveghere Transelectrica. 

Adrian Goicea a precizat că „sarcina este de o mare complexitate și responsabilitate pentru securitatea și siguranța întregului sistem, național și regional, o greșeală putând conduce la o pană generalizată de energie electrică, din care se iese cu o mare greutate și cu înregistrarea unor pagube considerate.”

Incidentul din 8 ianuarie 

Președintele Consiliului de Supraveghere Transelectrica a atras atenția asupra faptului că „Dispeceratul Energetic Național și întregul sistem administrat de Transelectrica a dat dovadă de un înalt profesionalism cu ocazia incidentului la nivelul rețelei europene interconectate din 8 ianuarie, reușind să țină sub control sistemul național și contribuind activ la înlăturarea penei la nivel global.”

„Rețeaua Transelectrica de Transport constituie în același timp și suportul pieței de energie, unde producătorii injectează energia produsă și de unde angrosiștii își extrag energia pentru tranzacționarea acesteia către consumatori.”, a mai spus Adrian Goicea la DCNewsTV. 

Viziunea Transelectrica, prezentată de Adrian Goicea

Pornind de la prezentarea activității Transelectrica, Adrian Goicea a trecut în revistă principalele sarcini care revin acesteia, ca urmare a Directivelor Europene în domeniul energie și a politicii Green Deal, promovate de Uniunea Europeană. 

„Scopul principal este decarbonizarea sectorului energetic, conform politicii Green Deal. Strategiile de integrare a sistemului energetic și de hidrogen publicate de Comisia Europeană în iulie 2020 au stabilit viziunea de a construi un sistem energetic integrat adecvat neutralității climatice și de a transforma chiar hidrogenul într-o soluție viabilă.

Viziunea este stabilită în jurul a trei piloni principali: un sistem energetic mai circular, accelerarea electrificării cererii de energie bazându-se pe un sistem energetic ce utilizează în mare parte surse regenerabile în locul combustibililor fosili și promovarea combustibililor regenerabili și cu emisii reduse de carbon, inclusiv hidrogenul, pentru sectoarele greu de decarbonizat.”

„Transelectrica trebuie să se pregătească să facă față creșterii ponderii consumului electric și reducerii drastice a consumului combustibililor fosili poluanți. Este incontestabil că electricitatea va fi purtătorul de energie dominant pe calea către 2050 și nu numai.”, a afirmat Adrian Goicea. 

Transelectrica își propune întărirea rețelei, crearea unor linii de curent continuu, buclate, la care să aibă acces mai multe țări, dar se va proceda și la închiderea a inelului național de 400 de kilovolti, a mai dezvăluit Adrian Goicea. 

Vezi dezbaterea online

DC News Media Group, trust media din care fac parte DC News TV, DCNews, DCMedical, DCBusiness, StiriDiaspora.ro, Spectacola.ro şi DefenseRomania.ro, a organizat în data de 26.02.2021, în intervalul orar 11.00-14.00 dezbaterea ONLINE: Energy Forum: Liberalizarea pieței de energie și gaze: Consumatorul final, între agenda publică și planurile companiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel