Adrian Năstase dezvăluie CULISELE COLABORĂRII cu Klaus Iohannis: ”A supt” serios de la PSD!
Autor: Roxana Neagu pe 16 noi 2019 / 12:13 | Personalități politice

Iohannis - Năstase, foto blog Adrian Năstase

Adrian Năstase dezvăluie culisele colaborării cu Klaus Iohannis, după ce PSD a semnat un protocol cu FDGR. 

”Aș vrea să înțelegeți de ce îl acuz pe Iohannis de ipocrizie atunci când afirmă că, de 30 de ani, PSD a fost o catastrofă și, de aceea, el cere dispariția „PSD-ului". Dincolo de faptul că el nu participa la o campanie parlamentară, cu o competiție a partidelor, ci la o campanie prezidențială, în care cei ce concurează trebuie să dovedească, în mod esențial, tocmai capacitatea de a lasă deoparte haina de partid, în timpul mandatului. Dacă Iohannis are ceva de criticat, el ar trebui să critice programul Vioricăi Dăncilă, nu guvernarea (guvernările) PSD sau programele acestui partid. Îmi este greu să înțeleg însă, mai ales, înverșunarea, ura sa împotriva PSD, a membrilor, liderilor și simpatizanților săi, în condițiile în care, în perioada în care era primar, ”a  supt” serios de la acest partid pe care acum îl demonizează.” a scris Adrian Năstase, pe blogul său. 

Iată, în continuare, cum descrie Adrian Năstase colaborarea cu Klaus Iohannis: 

Mă întorc la felul în care a funcționat colaborarea, la nivelul municipiului și al județului Sibiu, dintre PSD și FDGR, condus de Iohannis, în perioada 2001-2004. Colaborarea s-a realizat conform punctului IV din protocolul național între PSD/FDGR, protocol realizat la dorința expresă a primarului Iohannis care, în Consiliul municipal Sibiu, nu avea majoritatea și dorea că majoritatea formată din consilierii PSD să-i susțină anumite proiecte!! Lucru care s-a și întâmplat!

S-au realizat, în parteneriat, proiecte importante care au pus în mod hotărâtor bazele dezvoltării remarcabile a Sibiului în perioada următoare! Proiectele mai importante nu l-au avut pe Iohannis ca autor!!! Ele s-au născut din colaborarea activă cu mediul economic, cultural, universitar al Sibiului. În baza protocolului, aceste proiecte au devenit o componentă de baza a STRATEGIEI DE DEZVOLTARE a municipiului și a județului Sibiu. Prezentate și susținute de PSD la București, aceste proiecte au fost susținute de Guvernul PSD/Năstase!! Fără această susținere financiară ele nu puteau fi realizate pentru că depășeau cu mult posibilitățile financiare locale!

Cele mai importante PROIECTE SUSȚINUTE DE GUVERN ȘI IMPLICIT DE PSD au fost:

1. SIBIU CAPITALĂ CULTURALĂ 2007 – este un proiect al Guvernului României, negociat de mine cu premierul Luxembourgului, cu ajutorul ambasadorului Postolache și în care Primăria și consiliul Sibiu au fost parteneri locali! Guvernul României, prin Ministerul Culturii, a promovat acest proiect! În prima fază, Iohannis a privit cu scepticism proiectul... La început, la întâlnirile care aveau loc în fiecare zi de luni la Ministerul Culturii, cu ministrul Răzvan Theodorescu, primarul Sibiului nu a dorit să participe! Era total dezinteresat de acest proiect... interesul a apărut când a înțeles că e un proiect realizabil și foarte important! În final, și l-a însușit dar, în 2007, el nu a mai invitat pe niciunul din cei care l-au susținut și realizat.

2. În vederea realizării Proiectului SIBIU CAPITALĂ CULTURALĂ, prin GUVERNUL ROMÂNIEI au fost suținute financiar o serie de proiecte de infrastructură pentru municipiul Sibiu, absolut necesare, printre care:

REABILITAREA CENTRULUI ISTORIC AL SIBIULUI – cu finanțare de la Guvernul României, direct și prin Ministerul Culturii.

Finanțarea reabilitării sălii de spectacole THALIA – finanțare de la Guvernul României, prin Consiliul județean Sibiu.

MODERNIZAREA STAȚIEI DE CALE FERATĂ SIBIU – finanțare prin Ministerul Transporturilor.

3 – Pentru a asigura dezvoltarea economică durabilă a municipiului și a județului Sibiu, s-a susținut de către Guvernul României construcția și finanțarea ZONEI INDUSTRIALE VEST CA PARC INDUSTRIAL (lângă Aeroportul Sibiu). Este unul din primele parcuri industriale din România, realizat în parteneriat de către Guvernul României și autoritățile locale! Parcul a asigurat dezvoltarea puternică a Sibiului în deceniile următoare. Guvernul României a asigurat, prin ministerele de resort și companiile naționale și locale, fondurile necesare pentru alimentarea cu energie electrică, gaze naturale, alimentarea cu apă, canalizare și drumuri.

4. În baza protocolului PSD/FDGR, Guvernul României a început, în 2003, CENTURĂ OCOLITOARE A MUNICIPIULUI SIBIU ÎN REGIM DE AUTOSTRADĂ – componentă a autostrăzii A1- un obiectiv extrem de important că element de infrastructură pentru atragerea investitorilor în ZONA INDUSTRIALĂ VEST !!!

5. În perioada 2001-2004, s-au realizat în Sibiu 2.260 locuințe sociale de către Guvernul României prin Ministerul Transporturilor (locul 2 pe țară la nivel de județe). A fost o contribuție extrem de importantă la rezolvatea crizei locuințelor, generată de amplul proces de retrocedare a locuințelor solicitate în special de etnicii germani plecați din Sibiu și care au solicitat retrocedarea locuințelor pierdute abuziv în perioada comunistă.

6. Reconstrucția VIADUCTULUI GARA MARE care, din cauza gradului mare de uzură și risc, s-a închis circulației și îngreuna accesul spre cartiere mari ale Sibiului – proiect la care Guvernul României a finanțat 50% din valoarea investiției, restul de 50% revenind în părți egale Primăriei Sibiu și Consiluilui Județean Sibiu!

7. Finanțarea de către Guvernul României a celui mai mare COMPLEX FINANCIAR BANCAR din țară care asigura sediile unor instituții extrem de importante pentru cetățenii județului Sibiu! În acea perioadă, era o criză acută de spații pentru funcționarea unor instituții vitale județului și municipiului. Spre exemplu, CASĂ DE PENSII A JUDEȚULUI SIBIU, INSPECTORATUL JUDEȚAN DE MUNCĂ, AGENȚIA JUDEȚEANĂ DE PRESTAȚII SOCIALE, DIRETIA JUDEȚEANĂ A FINANȚELOR PUBLICE, CEC, DIRECȚIA JUDEȚEANĂ DE TELEFOANE, FACULTATEA DE ȘTIINȚE ECONOMICE DIN UNIVERSITATEA LUCIAN BLAGA – SIBIU.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante investiții susținute de Guvernul României în perioada 2000-2004! Unele proiecte au continuat evident și în anii următori, dar cred că este extrem de important că acestea au început în perioada guvernării PSD! Ele au pus bazele dezvoltării durabile ulterioare a județului și a municipiului Sibiu ! Cred că sibienii sunt cei care au avut cel mai mult de câștigat. Ei meritau aceste investiții. Iohannis a fost însă profitorul acestor realizări, obținute cu sprijinul financiar, masiv, al PSD. Și este cel care acum consideră că PSD a fost ”catastrofal” pentru România!

Îmi mai aduc aminte că l-am luat cu mine de vreo cinci ori în vizitele pe care le-am efectuat în Germania și l-am invitat în ședințele de guvern. De aceea, mi s-a părut incalificabil faptul că ieșind din ședința de guvern unde obținuse un nou sprijin financiar, după ce își rezolvase realegerea că primaral Sibiului, în 2004, a anunțat, la emisiunea lui Marius Tucă, că el îl va vota pe Stolojan!!!

Sper că înțelegeți acum de ce îl acuz pe Iohannis de ipocrizie atunci când critică PSD și cere distrugerea sa. Și de ce va îndemn să votați Viorica Dancilă!!”. 

Te-ar putea interesa și ....
Personalități politice Vezi toate articolele
Crossuri parteneri