Aducanumab a devenit primul medicament pentru Alzheimer aprobat în SUA din 2003 încoace
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
De aproape 20 de ani nu se mai aprobase un tratament pentru boala neurodegenerativă.

Conform BBC, noul tratament a fost aprobat de organele de reglementare din Statele Unite ale Americii, deschizând astfel drumul către aprobarea în Uniunea Europeană sau chiar la scară mai largă. Aducanumab vizează cauza celei mai comune forme de demență, boala Alzheimer, nu doar simptomele.

Astfel, noul medicament vizează proteina amiloid care formează congestii anormale în creierele persoanelor care suferă de Alzheimer și care pot distruge celulele și pot provoca demența. Printre problemele comune generate sunt: probleme de memorie și de gândit; probleme de comunicare; confuzie.

Cum s-a desfășurat cercetarea?

În martie 2019, testările internaționale deja în stadiu foarte avansat s-au încheiat fiindcă analizele au arătat că persoanele care primeau infuzia lunară de aducanumab, aproximativ 3.000 de participanți la studiu, nu arătau că suferă o deteriorare mai mică a memoriei față de medicamentul placebo. Totuși, după o analiză mai aprofundată care a avut loc la finalul aceluiași ani, s-a arătat că dozele mai mari de aducanumab au încetinit semnificativ declinul cognitiv.

Un voluntar a vorbit despre experiența de face parte din studiile clinice

Britanicul Aldo Ceresa a observat că nu mai poate diferenția dreapta de stânga de acum un deceniu. După diagnostic, bărbatul de 68 de ani care era chirurg a trebuit să renunțe la locul său de muncă. Acesta a vorbit despre experiența sa ca participant la studii.

„Sunt destul de fericit că sunt voluntar”, a transmis el. „Îmi place experiența prin care trec și în mod evident îmi plac și beneficiile pentru care sunt foarte, foarte recunoscător. Simt că nu mai sunt chiar atât de confuz. Chiar dacă simt că încă mai am probleme, nu mai sunt atât de grave. Nu am revenit încă la nivelul la care mă aflam, însă simt că mă îndrept în direcția corectă”, a mai adăugat britanicul care locuia inițial în Glasgow și s-a mutat în Oxfordshire, Marea Britanie, pentru a fi mai aproape de familia sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel