Ajutor din țară noastră pentru Republica Moldova. Vlad Bilețchi: România și-a reconfirmat, a infinita oară, statutul de frate!
Autor: Ioan-Radu Gava pe 19 feb, 21:06 | Internațional
Exclusiv

Ajutor umanitar în Republica Moldova. Vlad Bilețchi: România și-a reconfirmat statutul de frate / Sursă foto: Unirea ODIP Facebook

Vlad Bilețchi, președintele Asociației Unirea ODIP din Republica Moldova, a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC News, despre modul în care ajutorul umanitar din România a fost primit vineri, 19 februarie 2021, la Chișinău.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, a efectuat vineri, 19 februarie 2021, o vizită la Chişinău, cu ocazia acordării de către România a unui ajutor umanitar cu titlu gratuit pentru Republica Moldova, constând în echipamente medicale şi de protecţie pentru combaterea pandemiei de COVID-19 (mai multe detalii AICI).

Vlad Bilețchi, președintele Asociației Unirea ODIP, asociație care militează pentru apropierea dintre România și Republica Moldova și care a fost prezentă la evenimentul de primire a convoiului umanitar, a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC News, privitor la modul în care ajutorul de la București a fost perceput la Chișinău:

A fost un eveniment foarte frumos și nu spun acest lucru din punct de vedere protocolar, dar a fost o acțiune specială. Nu s-a simțit ca un convoi umanitar străin, ca un convoi al unor state de peste mări și țări, dar s-a simțit că au venit frații acasă, peste tot a fost drapelul tricolor, toți cei care au fost prezenți au vorbit limba română și s-a simțit o coeziune, o empatie reciprocă pe care o simt doar cei care înțeleg ce înseamnă mesajul Basarabia e România.

În același timp, în pofida faptului că au fost -10 grade Celsius și a fost miez de zi de lucru, au venit foarte mulți oameni, remarc faptul că după ce am reușit să scăpăm de fostul președinte, Igor Dodon, în sfârșit acest convoi umanitar a fost întâmpinat așa cum se cuvine, în centrul Municipiului Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale, locul în care ne-am căpătat independența, limba română și tricolorul. Data trecută, convoiul a fost întâmpinat sub un pod, la periferia Chișinăului, unde nici măcar nu au tăiat buruienile“, a precizat activistul civic.

Maia Sandu a fost prezentă la eveniment

 

„De asemenea, a fost prezent președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, au fost prezenți oficiali ai statului Republica Moldova, așa cum se cuvinte. Acest ajutor e foarte important pentru noi, reprezintă un gest de aplicabilitate și cu eficiență de moment. Sistemul nostru sanitar se confruntă cu o perioadă foarte complicată, o lipsă a resurselor financiare, o lipsă a cadrelor și dotări eficiente, iar acest ajutor umanitar vine să compenseze și să acopere acest gol și e foarte bine ca această completarea vine tocmai din partea României.

România și-a reconfirmat a infinita oară, după microbuze, după grădinițe, după elicopterele SMURD, după reparația Sălii cu Orgă și a Muzeului De Istorie și Artă, statutul de frate, statutul de partener strategic și iubitor de Republica Moldova. Noi, indiferent de limba vorbită și de viziunile politice, suntem recunoscători României pentru acest gest. Cu siguranță nu este nici primul și nici ultimul ajutor de acest fel, dar e important ca acestea să aibă o continuitate și o finalitate.

Ajutoarele sunt binevenite, dar ajutorul care poate rezolva cea mai mare parte a problemelor de acest gen este reunirea celor două state românești, ca să nu mai fie nevoie să avem două sisteme medicale separate, sisteme educaționale separate șamd“, a precizat Bilețchi.

Opoziția pro-rusă a lansat mesaje de denigrare

 

„Opoziția pro-rusă nu și-a permis să insulte acest ajutor umanitar, însă, pe anumite canale de Telegram, prin intermediul cărora își promovează interesele, aceștia au făcut o comparația sugestivă că deja nu mai e sub pod, deja e în inima Chișinăului. Aceste mesaje au fost date în limba rusă și pentru acea parte a Republicii Moldova care este manipulată în direcția faptului că România este un stat ostil, un stat agresor și ocupaționist. În linii generale nu și-au permis, deoarece e limpede că au greșit atunci când au alungat convoiul umanitar din România sub pod, pe 7 mai și culmea, motivând că era pandemie, peste 2 zile, de 9 mai, când spațiul ex-sovietic sărbătorește Ziua Victoriei, nu au avut nicio problemă cu pandemia și au desfășurat un mare marș autombilistic în Piața Marii Adunări Naționale“, a conchis președintele Asociației Unirea ODIP.

Internațional Vezi toate articolele
Crossuri parteneri