Albania. Armata a descins pe un aeroport din Tirana, ca răspuns la greva controlorilor aerieni
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Armata albaneză a descins pe aeroportul din Tirana, preluând controlul, după ce controlorii de trafic aerian au intrat în grevă.

Armata a fost desfăşurată miercuri seară la aeroportul din capitala Albaniei, Tirana, unde întreg traficul a fost anulat în cursul zilei din cauza unei greve a controlorilor de trafic aerian care cer creşterea salariilor tăiate în timpul pandemiei, notează Agerpres. 

"Aeroportul Rinas (în apropiere de Tirana) a fost pus sub controlul armatei", a declarat ministrul infrastructurii, Belinda Balluku, într-o intervenţie la un canal de televiziune. "Având în vedere aceste comportamente iresponsabile, nu putem exclude altele, periculoase pentru securitate", a spus ea cu puţin înainte de desfăşurarea armatei.

La rândul său, premierul Edi Rama a denunţat un "act grav de sabotaj" şi a dat asigurări că acesta "nu va fi tolerat". Peste zece zboruri către sau dinspre Atena, Istanbul, Frankfurt, Viena şi Bruxelles au trebuit anulate din cauza acestei greve de 24 de ore, a indicat conducerea aeroportului. Controlorii de trafic aerian solicită majorarea salariilor.

Tăieri de 62%


Remuneraţia lor a fost redusă cu 62% anul trecut din cauza impactului pandemiei asupra traficului aerian, a precizat sindicatul lor într-un comunicat. În prezent, ei câştigă în medie 2.490 de dolari (2.095 euro), sau de cinci ori salariul mediu în Albania, a declarat ministrul Balluku. Volumul zborurilor a scăzut cu 57% în Albania comparativ cu traficul dinainte de pandemie, a spus ea.

Ministrul apărării, Niko Peleshi, a difuzat seara pe contul său de Facebook o înregistrare video arătând sosirea la aeroport a mai multor autovehicule blindate.

"Forţele armate şi-au sporit vigilenţa pentru a garanta perimetrul de securitate din jurul aeroportului", a explicat el.

Greviști cu „agendă politică”


Ministrul Balluku i-a acuzat pe grevişti că au "o agendă politică", ameninţându-i cu acţiuni în justiţie dacă nu îşi reiau munca.

"Nimeni nu poate ţine ţara ostatică", a spus ea.

Alegerile legislative vor avea loc la 25 aprilie în Albania, iar partidele sunt în plină campanie electorală. Şeful guvernului, Edi Rama, a denunţat partidele de opoziţie că se află în spatele acestei mişcări, pentru "a bloca aeroportul Rinas şi a împiedica livrarea de vaccinuri" împotriva coronavirusului.

"Delimitaţi-vă de cei care v-au împins în acest joc nebun cu focul!", a scris el pe Twitter, adresându-se greviştilor, ameninţându-i pe cei hotărâţi să continue greva că nu vor mai putea reveni la locurile lor de muncă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel