Alegere primari în două tururi. Guvernul își asumă MIERCURI răspunderea în Parlament
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Foto: gov.ro
Foto: gov.ro
Guvernul își asumă miercuri răspunderea în Parlament pe revenirea la alegerea primarilor în 2 tururi.

Guvernul Orban își angajează, miercuri, răspunderea în fața Parlamentului asupra proiectului de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi. PSD a anunțat deja, în acest context, că va depune o moțiune de cenzură.

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, în care premierul Ludovic Orban urmează să prezinte proiectul de asumare a răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi, începe la ora 14:00.

Principalele amendamente

Printre amendamentele depuse de partidele politice și acceptate de Executiv se numără reducerea la 60 de zile a condiției cu care cei cu vize de flotant pot vota.

„Principalele amendamente adoptate la proiectul de lege vizează perioadă pentru care este permis votul celor cu vize de fliotant, astfel perioadă a fost instituită la 60 de zile, printr-un amendament al PNL", a anunțat Ionel Dancă, la finalul ședinței de guvern de marți.

Printr-un amendament al USR, acceptat de Guvern, se reduce numărul de semnături pentru depunerea candidaturilor independente la alegerile locale, de la 1% la 0.5%.

Un alt amendament vizează reprezentarea minorităților din Parlament și a formațiunilor politice din Parlament în structurile Birourilor electorale: „Astfel încât să fie permisă această reprezentare pentru minoritățile naționale și pentru formațiunile politice care au un număr de șapte senatori sau zece deputați", a adăugat Șeful Cancelariei prim-ministrului.

Partidele politice au trei zile la dispoziție pentru a depune moțiune de cenzură

Totodată, Executivul a acceptat un amendament care vizează modul de acreditare a observatorilor la secțiile de votare, „astfel încât această activitate să fie facilitată", potrivit lui Dancă.

După ce Guvernul își asumă răspunderea în fața Parlamentului pe proiectul de lege, partidele politice au trei zile la dispoziție pentru a depune moțiune de cenzură. Dacă moțiunea de cenzură nu este depusă sau este respinsă, atunci legea intră în vigoare.

PSD a anunțat deja că o să depună o moțiune de cenzură pentru demiterea Cabinetului Orban.
„Dacă mâine e asumarea, presupun că joi vom depune moțiunea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel