Alegere primari în două tururi vs un tur. Daniel Savu: 90% dintre câștigători ar fi aceiași
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Daniel Savu
Daniel Savu
Daniel Savu (PSD) face o analiză asupra alegerii primarilor în două tururi. 

"În mod categoric, PSD va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului, în privința angajării răspunderii pe legea privind alegerea primarilor în două tururi, în condițiile în care legislația electorală nu poate fi modificată în mod substanțial cu mai puțin de 1 an înainte de alegeri. Aceasta este regula de bază, statuată atât în deciziile CCR, cât și în legislația și practica electorală europeană.

Încălcarea acestei prevederi esențiale reprezintă expresia unui abuz de putere al Guvernului, un atentat la democrație și valorile europene. Din acest motiv, PSD a informat organismele europene asupra intenției PNL de a impune anticonstituțional, abuziv, modificări esențiale ale legislației electorale.

PSD este deschis la reformarea sistemului electoral, însă orice modificări s-ar face în acest sens, ele trebuie aplicate la următorul ciclu electoral, și nu la alegerile care urmează să aibă loc în acest an.

Prin urmare, PSD poate participa la dezbaterea și adoptarea legislației privind alegerile, însă susține imperativ că modificările nu pot fi aplicate în acest an, ci în ciclul electoral viitor", transmite Daniel Savu printr-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

"90% dintre câștigători ar fi fost aceiași"

"Analiza cifrelor de la alegerile locale din 2008, ultimul scrutin în două tururi, demonstrează însă foarte clar în ce măsură acest sistem poate schimba determinant rezultatul votului: aproape 90% dintre câștigători ar fi fost aceiași și dacă alegerile ar fi fost într-un singur tur.

- Peste 55% dintre primarii din 2008 au fost aleși cu peste jumătate din voturi încă din primul tur.

- În localitățile în care s-au organizat două tururi (1.473), peste 70% (1.049) au fost în final câștigate de cei care s-au clasat pe primul loc încă de la primul tur de scrutin.

Prin urmare, din totalul de 3.183 de localități, doar în 12% organizarea celui de-al doilea tur a adus un alt primar decât cel care ar fi fost ales din primul tur, fapt ce nu justifică banii alocați pentru organizarea celui de-al doilea tur", afirmă Daniel Savu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel