Alegeri în Croația. Un cântăreț folk, naționalist, își urcă partidul pe locul trei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
În Croația au avut loc duminică alegeri parlamentare, cu o competiție strânsă între partidul conservator, de dreapta, aflat la putere și Opoziția de stânga.

Uniunea Croată Democratică (HDZ) și-a consolidat poziția, câștigând 66 din cele 151 de mandate puse în joc.  Chiar dacă nu a obținut majoritatea absolută, partidul premierului Andrej Plenković nu o să aibă probleme în a obține votul de învestitură, cu ajutorul unor formațiuni mai mici, cu care va forma o coaliție de guvernare.

Opoziția, grupată în Coaliția ”Restart”, condusă de Partidul Social Democrat, a obținut 41 de locuri în Parlament. Liderul  SDP, Davor Bernardić, a recunoscut înfrângerea și a anunțat că va demisiona.

Mișcarea naționalistă Croată, condusă de un cântăreț de folk, Miroslav Škoro, a urcat pe locul al treilea cu 16 mandate în Parlament.

Prezența a fost de doar 46%, absenteismul fiind accentuat și de temerile legate de pandemia COVID-19. Experții apreciază că tot datorită pandemiei s-a afirmat guvernul Plenković, rezultatul bun al HDZ fiind pus pe seama modului în care a gestionat criza pandemică.

Croația a avut circa 3000 de cazuri de infectare și 110 decese, la o populație de 4 milioane de locuitori. Situația se deteriorează, însă, rapid, odată cu deschiderea granițelor și a facilităților turistice, importante în economia țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel