Alegeri în Croația. Un cântăreț folk, naționalist, își urcă partidul pe locul trei
Autor: DCNews Team pe 06 iul, 13:25 | Internațional

În Croația au avut loc duminică alegeri parlamentare, cu o competiție strânsă între partidul conservator, de dreapta, aflat la putere și Opoziția de stânga.

Uniunea Croată Democratică (HDZ) și-a consolidat poziția, câștigând 66 din cele 151 de mandate puse în joc.  Chiar dacă nu a obținut majoritatea absolută, partidul premierului Andrej Plenković nu o să aibă probleme în a obține votul de învestitură, cu ajutorul unor formațiuni mai mici, cu care va forma o coaliție de guvernare.

Opoziția, grupată în Coaliția ”Restart”, condusă de Partidul Social Democrat, a obținut 41 de locuri în Parlament. Liderul  SDP, Davor Bernardić, a recunoscut înfrângerea și a anunțat că va demisiona.

Mișcarea naționalistă Croată, condusă de un cântăreț de folk, Miroslav Škoro, a urcat pe locul al treilea cu 16 mandate în Parlament.

Prezența a fost de doar 46%, absenteismul fiind accentuat și de temerile legate de pandemia COVID-19. Experții apreciază că tot datorită pandemiei s-a afirmat guvernul Plenković, rezultatul bun al HDZ fiind pus pe seama modului în care a gestionat criza pandemică.

Croația a avut circa 3000 de cazuri de infectare și 110 decese, la o populație de 4 milioane de locuitori. Situația se deteriorează, însă, rapid, odată cu deschiderea granițelor și a facilităților turistice, importante în economia țării.

 

Te-ar putea interesa și ....
Internațional Vezi toate articolele
Crossuri parteneri