Alegeri în Germania. Candidatul conservator Armin Laschet comite o gafă la vot
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Creşterea numărului de infectări pune presiune pe negocierile de coaliţie din Germania. Se propune un 'lockdown pentru nevaccinaţi'
Creşterea numărului de infectări pune presiune pe negocierile de coaliţie din Germania. Se propune un 'lockdown pentru nevaccinaţi'
Armin Laschet, liderul conservatorilor cancelarului Angela Merkel, a comis duminică o gafă majoră la votul din cadrul alegerilor legislative, omiţând să îşi ascundă buletinul de vot în faţa camerelor, aşa cum cere codul electoral, relatează AFP.

Armin Laschet, care a mai făcut şi alte greşeli în timpul campaniei electorale pentru alegerile care vor stabili cine o va înlocui pe Angela Merkel în fruntea guvernului, nu şi-a îndoit cum trebuie buletinul de vot pe care fiecare alegător german trebui să bifeze două X-uri pentru cele două voturi de care dispune.

Rezultatul a fost că, în momentul în care a introdus buletinul în urnă, în faţa camerelor de filmat, toată lumea a putut vedea că a bifat două X-uri pentru partidul său, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), deşi votul trebuie să fie secret, conform legislaţiei germane. El a votat în circumscripţia sa, Aachen.

Alegătorul trebuie "să îşi împăturească buletinul astfel încât să nu i se vadă votul", menţionează codul electoral.

Preşedintele Comisiei Electorale, Georg Thiel, a scris totuşi pe Twitter că buletinul de vot al lui Laschet este considerat valid pentru că a fost introdus în urnă. Cazul a fost totuşi în atenţia presei duminică, în timp ce germanii continuă să meargă la urne.

Armin Laschet a mai comis o gafă care l-a costat scump în privinţa popularităţii în timpul inundaţiilor devastatoare din vestul ţării în iulie.

Camerele de filmat l-au surprins râzând, în plan secund, în timp ce preşedintele german Frank-Walter Steinmeier susţinea un discurs în regiunile afectate de inundaţii, care au făcut 180 de morţi şi au provocat pagube imense.

Rezultatele scrutinului, care sunt aşteptate la ora locală 18.00 (16.00 GMT), se anunţă strânse între social-democraţi şi conservatori, transmite Agerpres.

***

Secţiile de votare s-au deschis duminică dimineaţă în Germania pentru alegerile generale, în care social-democraţii şi conservatorii se luptă pentru a-i succeda cancelarului Angela Merkel, care se va retrage după 16 ani la putere.

Aproximativ 60,4 milioane de alegători au timp până la ora 18:00 (16:00 GMT) să îşi aleagă deputaţii, iar aproximativ 40% dintre aceştia erau încă indecişi cu câteva zile înainte de vot, care este crucial pentru cea mai mare economie europeană.

Este puţin probabil ca publicarea primelor estimări la ieşirea de la urne, la ora 16:00 GMT, să aducă mai multă claritate: mulţi alegători, printre care şi Angela Merkel, au ales votul prin corespondenţă, care nu este inclus în această primă fotografie a alegerilor, scrie AFP.

Numele viitorului cancelar şi componenţa probabilei sale majorităţi ar putea fi cunoscute abia duminică seara.

Negocieri lungi vor fi necesare în următoarele luni pentru a forma viitoarea echipă guvernamentală, chiar cu riscul de a paraliza Europa până în primul trimestru al anului 2022.

Angela Merkel, care se pregăteşte să se retragă din politică, ar putea fi nevoită să rămână la conducerea ţării până la sfârşitul anului pentru a se ocupa de afacerile curente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel