Alegeri SUA: Trump în statul-cheie Pennsylvania, Biden acasă
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
În timp ce candidatul republican Donald Trump străbate America în campania electorală, opozantul său democrat Joe Biden alege să rămână acasă, la exact două săptămâni până la alegerile din 3 noiembrie, informează AFP şi Reuters.

Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, a anunţat că marţi nu va avea nicio ieşire publică, ceea ce ridicat semne de întrebare în legătură cu starea sănătăţii sale, dar şi cu strategia sa electorală pe măsură ce se apropie data scrutinului.

'Joe Biden se ascunde şi azi în subsol', l-a ironizat pe Twitter echipa de campanie a lui Trump pe candidatul democrat. Preşedintele Donald Trump şi-a continuat marţi maratonul electoral cu un nou miting în statul-cheie Pennsylvania. Aflat pe locul al doilea în sondaje, liderul republican şi-a intensificat atacurile personale la adresa integrităţii rivalului său democrat, acuzând presupusele afaceri necurate ale fiului acestuia Hunter Biden în Ucraina şi China pe vremea când Joe Biden era vicepreşedinte în administraţia Barack Obama (2009-2017).

Donald Trump le-a spus susţinătorilor săi din Pennsylvania că are nevoie de un al doilea mandat la Casa Albă pentru a asigura o redresare reuşită de pe urma pandemiei noului coronavirus şi a crizei economice. La un miting desfăşurat în apropierea aeroportului din Erie, în nord-vestul statului Pennsylvania, Trump a declarat că acest stat l-ar putea aduce pe primul loc în alegerile din 3 noiembrie şi a avertizat că rivalul democrat Joe Biden va decima locurile de muncă din domeniul energetic şi din sectoarele de producţie.

'Aceasta este o alegere între super-redresarea Trump, care se întâmplă chiar acum, şi o depresie Biden', le-a spus Trump susţinătorilor săi care, ca la majoritatea mitingurilor sale, au stat înghesuiţi, mulţi nepurtând măşti.

Donald Trump: Dacă vom câştiga Pennsylvania, câştigăm totul

'Dacă doriţi şcoli deschise, o economie deschisă şi o ţară sigură, sănătoasă şi prosperă, votaţi pentru mine', a afirmat candidatul republican. 'Dacă vom câştiga Pennsylvania, câştigăm totul', a susţinut Trump în Erie.

Miercuri, fostul preşedinte democrat Barack Obama va face campanie pentru Joe Biden în acelaşi stat, care joacă un rol important în deciderea câştigătorului cursei pentru un mandat la Casa Albă. Obama va participa la un miting drive-in în Philadelphia.

În preferinţele electoratului, Joe Biden îl devansează pe Donald Trump cu 9 procente (50% - 41% ), conform unui sondaj publicat marţi de New York Times şi Siena College. Sondajul specifică faptul că acest avantaj intervine pe teme centrale precum combaterea COVID-19 şi menţinerea ordinii, lăsând puţin loc de manevră preşedintelui pentru a recupera diferenţa.

Potrivit însă unui alt sondaj, IBD/TIPP, decalajul s-ar fi micşorat, fiind în prezent de 2.3% (Biden 48.1% şi Trump 45.8%). Printre explicaţiile prezentate de unul din puţinele institute care au prezis victoria miliardarului republican în 2016, se numără o creştere a mobilizării alegătorilor republicani care s-au coagulat în susţinerea lui Trump, în timp ce Biden se confruntă cu dificultăţi în a suda alegătorii democraţi, dintre care unii nu sunt încă deplin convinşi de candidatura sa.

Cu două săptămâni înaintea scrutinului, peste 35 de milioane de americani au votat deja anticipat, potrivit Proiectului Alegeri SUA de la Universitatea din Florida, ceea ce reprezintă peste un sfert din totalul votanţilor la alegerile prezidenţiale din 2016. Statele-cheie care vor avea un rol hotărâtor în influenţarea rezultatului scrutinului prezidenţial din 3 noiembrie sunt Pennsylvania, Florida, Michigan şi Carolina de Nord. A doua şi ultima dezbatere între Donald Trump şi Joe Biden va avea loc joi, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel