Alertă cu material radioactiv la Ploiești. Raed Arafat: Foarte mare atenție în piață
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Raed Arafat a explicat cât de periculoasă poate fi o cutie cu material radioactiv, vândută în piață, precum cea găsită la fosta rafinărie Astra din Ploiești. 

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a intervenit în această seară în direct la Antena 3 unde a făcut noi precizări cu privire la materialul radioactiv descoperit la Ploiești. 

”Izotopul Cobalt care face parte din sistemul de paratrăznet era în componența sistemului respectiv. Când a căzut în vegetația abundentă de acolo nu a fost observat. (...) Măsurătorile erau mari până la câțiva metri în jurul cutiei unde a fost ea găsită. Nu a fost nimeni pus în pericol. Materialul a fost recuperat și transportat de o firmă autorizată. (...) Din fericire totul s-a terminat cu bine, iar radiațiile erau limitate la câțiva metri în zona respectivă și erau departe de orice locuință”, a declarat Raed Arafat. 

Materiale periculoase, vândute în piață 

În cadrul intervenției televizate, secretarul de stat în MAI a atras atenția cu privire la produsele care ar putea fi vândute în piețe și care ar putea pune în pericol viața oamenilor. 

”Cei care merg uneori și încearcă să recupereze materiale din zonele dezafectate și să le vândă în piață, și uneori chiar nu știu ce vând, pot să pună viața altora în pericol cu materiale radioactive sau materiale care sunt contaminate cu alte substanțe. Trebuie foarte mare atenție la sursa materialelor care se vând în piață. Poate să fie un material contaminat”, a mai declarat Raed Arafat. 

Alerta de la fosta rafinărie Astra din Ploiești

Potrivit Agerpres, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova a anunțat că materialul contaminat (cutie de protecţie de aproximativ 20/20 cm) a fost ridicat de echipa Biomedica Ploieşti şi depozitat, măsurătorile ulterioare stabilind că nu mai sunt radiaţii.

Nivelul de radioactivitate a fost depăşit pe amplasamentul fostei rafinării Astra din municipiul Ploieşti, zona fiind izolată vineri pe o suprafaţă de circa 80 de metri pătraţi, a anunţat ISU Prahova. Un echipaj de la USISU Ciolpani, împreună cu o autospecială de primă intervenţie şi comandă din cadrul ISU Prahova, s-a deplasat pe amplasamentul Rafinăriei Astra în urma unei solicitări din cauza prezenţei unei surse radioactive provenită de la o antenă tip paratrăsnet.

VEZI MAI MULTE: 

Radioactivitate depășită la fosta rafinărie Astra din Prahova. Zona a fost izolată

Ploiești: Materialul radioactiv de la fosta rafinărie Astra a fost ridicat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel