Alertă meteo GENERALĂ, COD GALBEN, harta ANM. Prognoza meteo pentru București
Autor: Irina Constantin pe 18 iul, 10:37 | Vremea
Cod Galben

foto pixabay/ Vreme, prognoza meteo ANM

Cod Galben
Cod Galben

ANM a emis mai multe alerte meteo valabile până marți seară. 

Caniculă astăzi și luni

În zilele de 18 și 19 iulie, este în vigoare o atenționare de Cod Galben de val de căldură, disconfort termic accentuat și caniculă. 

”Valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul, centrul Moldovei, iar duminică (18 iulie) și în nordul Moldovei. În aceste regiuni disconfortul termic se va menține accentuat, iar pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Duminică (18 iulie) local, iar luni (19 iulie) izolat, disconfortul termic va fi ridicat și în restul teritoriului.” anunță ANM. 

Informare meteo până marți seară

ANM a emis și o informare meteo, care intră în vigoare astăzi, la ora 12:00. Este valabilă până în 20 iulie, la ora 22:00. Se anunță instabilitate atmosferică. 

”Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată duminică (18 iulie) în nordul, centrul, sud-vestul țării și la munte, iar începând de luni (19 iulie) după-amiază în majoritatea regiunilor. Vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20...30 l/mp și izolat 50...60 l/mp.” anunță meteorologii. 

Alertă meteo de furtuni până luni dimineață

Un alt Cod Galben este emis pentru intervalul 18 iulie, ora 15:00 – 19 iulie, ora 06:00, de instabilitate atmosferică temporar accentuată: ”În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali, nordul Moldovei, apoi și în Banat și local în Oltenia, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și, pe alocuri, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25...45 l/mp.”

Prognoza meteo pentru București

ANM a publicat și prognoza meteo specială pentru București, după cum urmează: 

18.07.2021 ORA 10:00 - 20.07.2021 ORA 09:00

Vremea se va menține călduroasă, caniculară în timpul după-amiezelor. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va slab și moderat (rafale de până la 30...35 km/h). În cursul nopții de luni spre marți (19/20 iulie), probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi în creștere. Temperaturile maxime vor fi de 34...36 de grade, iar cele minime de 19...22 de grade.

20.07.2021 ORA 09:00 - 20.07.2021 ORA 22:00

Instabilitatea atmosferică se va accentua, iar mai ales în a doua parte a zilei vor fi înnorări, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Se pot înregistra cantităţi de apă însemnate. Temperatura maximă, uşor mai scăzută faţă de ziua anterioară, va fi de 31...33 de grade, însă disconfortul termic se va menţine ridicat. 

Vremea Vezi toate articolele
Crossuri parteneri