Alpinistele Cholitas, indigene din Bolivia, au jucat fotbal la 5.890 metri altitudine / VIDEO
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Alpinistele Cholitas, indigene din Bolivia, au jucat fotbal la 5.890 de metri altitudine    /   Sursă foto: Captură YouTube RT
Alpinistele Cholitas, indigene din Bolivia, au jucat fotbal la 5.890 de metri altitudine / Sursă foto: Captură YouTube RT
Alpinistele Cholitas, femei indigene îmbrăcate în straie colorate tradiționale, au jucat fotbal la 5.890 de metri.

Celebrele alpiniste Cholitas au avut parte de o nouă aventură. Grupul de femei indigene din Bolivia a jucat de această dată un meci de fotbal la o altitudine de 5.890 metri pe un munte din apropierea Capitalei La Paz. Ca de obicei, acestea nu au renunţat la purtarea hainelor colorate tradiționale.

Îmbrăcate în echipament lor de alpinism, cele nouă Cholitas au urcat pe unul dintre cele mai frumoase vârfuri înzăpezite din La Paz și au jucat 20 de minute pe zăpadă. Povestea acestui grup de femei indigene a început în 2016, când au escaladat cu succes cel mai înalt vârf al Boliviei. 

Femeile aparțin tribului indigen Aymara, o populație care trăiește în Anzi. Ele şi-au propus să ajungă pe cele mai înalte 8 vârfuri muntoase din America de Sud, scrie Publika.

O pasăre dintr-o grădină zoo a învățat să imite la perfecție țipetele unui bebeluș / VIDEO VIRAL

Unele păsări sunt cunoscute pentru frumusețea cântecului lor, însă pasărea cu cel mai complex cântec din lume poate lua prin surprindere pe oricine.

Superbele păsări liră (Menura novaehollandiae) din Australia imită sunetele din mediul său înconjurător cu o acuratețe uimitoare, astfel putându-se lăuda cu un repertoriu spectaculos. Cântecul păsării liră, potrivit celebrului naturalist Sir David Attenborough, este „cel mai elaborat, mai complex și mai frumos” dintre toate cântecele păsărilor.

Totuși, asta nu ar putea fi spus și despre o pasăre liră de la grădina zoologică Taronga din Sydney, Australia. Aici, o superbă pasăre liră în vârstă de șapte ani numită Echo a învățat cum să imite la perfecțiune țipetele aproape insuportabile ale unui bebeluș care plânge.

„Presupun că a învățat de la vizitatorii noștri. Bineînțeles, pasărea și-a perfecționat abilitatea în timpul pandemiei. Pasărea mai poate produce și alte două sunete pe care le-a învățat recent. Unul este sunetul pe care îl face o bormașină, iar al doilea este cel al unei alarme de incendiu. A inclus chiar și anunțul Evacuați acum!”, a precizat Leanne Golebiowski, supraveghetorul unității de păsări de la grădina zoologică.

Un alt aspect interesant este că sirinxul, organul vocal al păsărilor cântătoare, este oarecum simplist în comparație cu cel al altor păsări cântătoare. Organul este alcătuit doar din trei perechi de mușchi, în loc de patru, iar specialiștii îl consideră destul de primitiv, potrivit Science Alert (vezi imaginile AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel