Ambasadorul Myanmarului la ONU a fost demis de Armata care a preluat puterea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Ambasadorul ONU în Myanmar a fost demis de Armata care a preluat puterea
Ambasadorul ONU în Myanmar a fost demis de Armata care a preluat puterea
Ambasadorul Myanmar la Națiunile Unite a fost demis, a informat sâmbătă televiziunea de stat, la o zi după ce a cerut ONU să folosească „orice mijloace necesare” pentru a opri o lovitură de stat militară.

Myanmarul a intrat într-o criză profundă de când armata a preluat puterea la 1 februarie și a arestat-o pe lidera Aung San Suu Kyi și o mare parte din liderii a partidului său, după ce armata a susținut că alegerile din noiembrie au fost frauduloase. Totuși, Comisia Electorală a constatat că votul a fost corect.

Ambasadorul ONU s-a poziționat în favoarea liderei Aung San Suu Kyi

Kyaw Moe Tun, ambasadorul la ONU, a spus Adunării Generale a ONU că vorbește în numele guvernului lui Aung San Suu Kyi.

"Avem nevoie de acțiuni cât mai puternice din partea comunității internaționale pentru a pune capăt imediat loviturii de stat militare", a spus el vineri. Sâmbătă, radiodifuzorul de stat din Myanmar, MRTV, a declarat că ambasadorul „a trădat țara și a vorbit pentru o organizație neoficială care nu reprezintă țara și a abuzat de puterea și responsabilitățile unui ambasador”.

Ulterior, raportorul special ONU pentru Myanmar, Tom Andrews, a declarat că este copleșit de „actul de curaj” al ambasadorului, adăugând pe Twitter: „Este timpul ca lumea să răspundă acelor îndemnuri curajoase cu acțiune.”

Totodată, trimisul Chinei nu a criticat lovitura de stat și a spus că situația este o afacere internă a Myanmarului, adăugând că Beijingul susține efortul diplomatic al țărilor din Asia de Sud-Est pentru a găsi o soluționare. În același timp, generalii din Myanmar au respins în mod tradițional presiunile diplomatice, precizează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel