Amenzi USTURĂTOARE. Agenții de plasare a forței de muncă în străinătate, verificate de Inspecția Muncii
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Inspecția Muncii a aplicat amenzi în valoare totală de 9,2 milioane de lei în urma acțiunilor de control din domeniile construcțiilor, întreținerii și reparațiilor de autovehicule și a agenților de plasare a forței de muncă în străinătate.

Pentru a verifica situația cetățenilor români care doresc să muncească în străinătate, Inspecția Muncii a organizat, în luna mai, o campanie națională pentru verificarea agenților de plasare a forței de muncă în străinătate.

De asemenea, întrucât activitatea în domeniile construcții și întreținere și reparații autovehicule nu a fost întreruptă în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19, Inspecția Muncii a mai organizat acțiuni de control la nivel național în domeniile de activitate construcții și întreținere și reparații autovehicule, acțiuni care au vizat, în principal, identificarea muncii nedeclarate precum și verificarea respectării condițiilor de securitate și sănătate în muncă.  

Sute de acțiuni de control 

”În perioada 11-22.05.2020, Inspecția Muncii a desfășurat  Campania națională de verificare a agenților de plasare a forței de munca în străinătate, a căror activitate este reglementată de Legea nr. 156/2000 privind protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate. În cadrul Campaniei, inspectorii de muncă au verificat atât cei 287 de agenți de plasare a forței de muncă, însumând 348 de sedii sociale și puncte de lucru, cât și societăți comerciale care au ca obiect principal de activitate  cod  CAEN 7810 “activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă”, rezultând un total de 444 de acțiuni de control. Ca urmare a deficiențelor constatate, au fost aplicate amenzi în valoare de 235.000 lei și au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficiențelor”, se arată într-un comunicat de presă. 

Ce deficiențe au găsit inspectorii 

Cele mai frecvente deficiențe identificate și sancționate de inspectorii de muncă au fost neincluderea tuturor elementelor obligatorii prevăzute în contractul de mediere şi în contractul individual de muncă și netransmiterea trimestrială, la inspectoratul teritorial de muncă, a situaţiei privind contractele de mediere încheiate cu solicitanții locurilor de muncă şi persoanele angajate în străinătate.

”Numărul persoanelor care apelează la agenții de plasare a forței de muncă este foarte mic, cei mai mulți români preferând să plece pe cont propriu. În acest sens, recomand tuturor cetățenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate să apeleze linia telefonică Tel Verde: 021.371.88.33, pusă la dispoziție de Inspecția Muncii, pentru a fi îndrumați de personal specializat”, a declarat inspectorul general de stat al Inspecției Muncii, Mihai Ucă.

Controale în construcții și întreținerea și repararea autovehiculelor

În perioada 18 – 23.05.2020, au fost desfășurate acțiunile de control în construcții și întreținerea și repararea autovehiculelor. 

În domeniul relațiilor de muncă, au fost efectuate 2.307 acțiuni de control, inspectorii de muncă constatând că 235 de angajatori au utilizat muncă nedeclarată, fiind descoperite 454 de persoane care desfășurau muncă fără forme legale. Dintre acestea, 77 erau salariați care, deși aveau contractele de muncă suspendate, au fost identificați desfășurând activitate. 

Au fost aplicate amenzi în valoare de 8.380.000 lei, iar pentru neconformitățile constatate au fost dispuse 2.066 de măsuri.

În domeniul securității și sănătății în muncă, inspectorii de muncă au efectuat 1.705 acțiuni de control identificând 3.292 de deficiențe, pentru care au fost aplicate amenzi în valoare de 838.500 lei și au dispus măsuri de remediere.

Activități suspendate temporar 

De asemenea, pentru trei angajatori, inspectorii de muncă au dispus sistarea activității, în 23 de situații s-a dispus oprirea lucrului, iar în alte 7 cazuri s-a solicitat oprirea echipamentelor de muncă.

Cele mai frecvente deficiențe în domeniul securității și sănătății în muncă au constat în exploatarea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă electrice, neasigurarea echipamentelor individuale de protecție și lipsa controlului utilizării acestuia, precum și neasigurarea  unor sisteme de protecție colectivă la lucrările de construcții.

În prezent, la nivelul inspectoratelor teritoriale de muncă, se desfășoară și acțiuni de control pentru verificarea respectării de către angajatori a prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Până la data de 27.05.2020, au fost efectuate 1.343 de acțiuni de control, activitatea de verificare aflându-se în desfășurare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel