Amnesty International, acuzații GRAVE: Companii europene vând Chinei tehnologii de supraveghere digitală
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Un robot-pisoi afectuos şi măşti high-tech anti-COVID-19, la salonul anual dedicat noilor tehnologii - Video
Un robot-pisoi afectuos şi măşti high-tech anti-COVID-19, la salonul anual dedicat noilor tehnologii - Video
Potrivit unui raport întocmit de Amnesty International, din Europa se exportă tehnologie de supraveghere digitală în China.

Din Europa se exportă tehnologie de supraveghere digitală în China, unde este utilizată de autorităţi, asta arată un nou raport al Amnesty International, transmite Agerpres, citând DPA. Organizaţia de apărare a drepturilor omului a nominalizat trei companii: Axis din Suedia, Noldus Information din Olanda şi Idemia din Franţa.

Tehnologiile includ software de recunoaştere facială şi a emoţiilor. Autorii raportului au constatat că autorităţile chineze folosesc tehnologia inclusiv în regiunea Xinjiang, unde sunt închişi în lagăre circa un milion de etnici uiguri şi kazahi. Recunoaşterea facială şi alte forme de supraveghere în masă sunt printre instrumentele de represiune utilizate împotriva acestora.

Companiile acuzate nu şi-au îndeplinit obligaţiile de diligenţă referitoare la drepturile omului, în cadrul tranzacţiilor cu China, susţine Amnesty. Firmele vizate au respins acuzațiile.

Companiile resping acuzațiile

Noldus a argumentat că nu produce instrumente ilegale de supraveghere digitală şi că Amnesty a refuzat oferta de a verifica software-ul şi modul în care este utilizat.

"Software-ul nostru nu poate fi folosit pentru supravegherea în masă şi nu reprezintă un pericol pentru drepturile omului", au comunicat olandezii.

Idemia a precizat că nu vinde Chinei tehnologii de recunoaştere facială. Axis a recunoscut că tehnologia sa, "ca multe altele", poate fi utilizată "în alte scopuri decât cele prevăzute", însă a insistat că explică clar cum trebuie folosite soluţiile respective şi că respectă legislaţia naţională, internaţională şi a Uniunii Europene.

Amnesty afirmă însă că legislaţia UE nu reglementează suficient exporturile şi nu obligă companiile să urmeze proceduri de diligenţă privind drepturile omului, care în cele mai multe cazuri sunt încălcate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel