AN ȘCOLAR 2020-2021. Morcan, președinte CJE Constanța: CE VOR ELEVII pentru toamnă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Președintele Consiliul Județean al Elevilor Constanța, Silviu Morcan, a vorbit pentru DCNews despre începerea noului an școlar. 

Silviu Morcan, președintele Consiliul Județean al Elevilor Constanța, este de părere că anul școlar 2020-2021 trebuie să înceapă în condiții de maximă siguranță. Astfel, spune Morcan, avem nevoie de decizii ferme din partea autorităților.

„Consider că anul școlar trebuie să înceapă în condițiile pe care le impune situația epidemiologică, în primul rând. Și consider că autoritățile ar trebui să facă în așa fel încât anul școlar să înceapă în condiții optime, în condiții de maximă siguranță, așa cum e necesar, dar să nu uite că elevii au nevoie de decizii ferme. Momentan avem niște scenarii incerte, care nu asigură practic nimic concret în sistem”, a spus Silviu Morcan pentru DC News.

„Mâine se va întâlni domnul președinte cu grupul interministerial care lucrează la începutul anului școlar și sperăm să avem mai multe informații”, a completat acesta. 

Elevii: scenariul hibrid sau revenirea la școală

Întrebat ce dorințe și-au exprimat elevii până în prezent vizavi de începerea noului an școlar, Silviu Morcan a spus că, în principiu, sunt două scenarii preferate de elevi: fie revenirea la școală în mod normal, fie un scenariu hibrid, în care orele să se facă pe grupe. De asemenea, elevii ar dori și varianta ca doar orele de profil să se facă la școală, fizic, iar celelalte, online.

„Chiar acum am lansat o consultare în mediul online, un formular, la nivel național. Majoritatea elevilor ne spun faptul că își doresc să se întoarcă la școală, poate chiar la fel ca înainte însă cu măsurile de protecție care se impun. O altă parte dintre ei spun că ar fi promotorii unui sistem hibrid, astfel încât să vină elevii împărțiți în grupe la școală. Sau cumva, să se facă doar orele de profil sau de examen în format fizic și restul online. În principiu, elevii își doresc fie un sistem hibrid, fie revenirea completă la normalitate, dar nu cred că e fezabilă această variantă din urmă”, a mai spus președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța. 

Tu cum ai vrea să arate noul an școlar?

„În contextul educațional actual, luând în considerare scenariile privind începerea anului școlar publicate de către autorități, Consiliul Național al Elevilor dă startul demersului ResetEDU, sub umbrela căruia vom lansa consultări și vom formula propuneri privind școala în timp de pandemie.

Considerăm că acest moment e unul oportun pentru o schimbare fundamentală de paradigmă în sistemul educațional, însă, cum nicio decizie majoră nu ar trebui luată în educație fără consultarea directă a beneficiarilor primari ai educației, Consiliul Național al Elevilor lansează consultarea „Cum ai vrea să arate noul an școlar?”, adresată tuturor elevilor din România. În urma acestei consultări, CNE va realiza un raport sumar, care va cuprinde propunerile și obiectivele pe care structura le va formula în dialogul cu decidenții, în ceea ce privește reluarea cursurilor în anul școlar 2020-2021”, a transmis Consiliul Național al Elevilor într-un comunicat de presă. 

Formularul este disponibil atât pe pagina de Facebook a Consiliului Național al Elevilor, cât și accesând link-ul: https://bit.ly/consultare-resetedu


„Ne aflăm într-un punct de turnură pentru sistemul educațional din România. A venit timpul ca fiecare elev să își exprime opinia cu privire la modul în care își va trăi viața școlară de acum încolo și, mai mult, să fie cu adevărat ascultat de către autorități. Lansăm această consultare, în calitate de unică structură de reprezentare a elevilor la nivel național, pentru că, în acest context, orice măsură luată în absența unei consultări reale a beneficiarilor este lipsită de fundament. Suntem deschiși să lucrăm alături de Guvernul României, pentru a duce la îndeplinire dezideratele elevilor.”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel