AN ȘCOLAR 2020 - 2021. Orban, NOU ANUNȚ despre începerea școlii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Premierul României, Ludovic Orban, a făcut, miercuri, declarații în Parlament.

Orban a anunțat că școala va începe cu siguranță pe 14 septembrie, după cele trei scenarii făcute publice deja de președintele Klaus Iohannis, acum o săptămână.

„Demersurile pe care le-am gândit sunt demersuri care sunt în derulare pe fiecare direcție de acțiune stabilită. În primul rând, am stabilit un Comitet interministerial care pregătește începutul anului școlar, coordonat de vicepremierul Raluca Turcan. Este clar că, pentru fiecare mod de începere, trebuie măsuri specifice. În școli, acolo unde începe activitatea normal, este clar că va fi necesar purtatul măștii, pentru elevi, cadre didactice, personal auxiliar. 

Acolo unde este posibil să se asigure separarea prin plafoane de plexiglas, este important ca acest lucru să se realizeze pentru a se reduce contactul fizic. De asemenea, toate școlile trebuie pregătite pentru dezinfectanți. Am alocat resurse importante pentru creșterea capacității de organizare a lecțiilor/cursurilor online”, a spus Orban.

Școlile trebuie legate la Internet

„Situația, în momentul din față, am analizat-o din mai multe puncte de vedere. Pe evaluarea Ministerului Educației, aproximativ 20% din școli nu sunt conectate la Internet. Împreună cu ANCOM și cu operatorii, vom găsi soluții pentru legarea la internet a tuturor școlilor. De asemenea, toate școlile trebuie să aibă acces la platforme pentru educație online. Ministerul Educației a purtat discuții cu furnizori de soluții și va exista posibilitatea de acces gratuit la platforme: Google și Microsoft au pus la dispoziție soluții gratuite și obligatorii pentru a permite derularea cursurilor online”, a continuat el.

Copiii au nevoie de dispozitive

„A treia direcție de acțiune este asigurarea accesului la cursurile online pentru elevii care nu au tablete, laptopuri sau calculatoare. Pentru a asigura accesul elevilor la lecțiile online am alocat din fondul de rezervă suma necesară pentru 250.000 de tablete. Câștigătorii licitației vor fi anunțați săptămâna trecută”, a mai declarat premierul.

„Pe lângă asta, am disponibilizat fonduri europene de 125 mil. euro care vor fi destinați decontării cheltuielii făcute de autoritățile locale pentru laptopuri suplimentare, 200.000 de laptopuri, și pentru decontarea altor categorii de cheltuieli sanitare”, a continuat el.

VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel