Ancheta procurorului special Mueller privind posibilul amestec al Rusiei în victoria lui Trump în 2016 revine în actualitate
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Trump îl laudă pe Putin cu privire la Ucraina: Geniu! Cât de deştept este! - video
Trump îl laudă pe Putin cu privire la Ucraina: Geniu! Cât de deştept este! - video
Un judecător federal a ordonat Ministerului Justiţiei american să publice memoriul confidenţial pe care fostul procuror general William Barr l-a citat pentru a justifica faptul că nu l-a acuzat pe fostul preşedinte Donald Trump de obstrucţionarea anchetei procurorului special Robert Mueller privind suspiciunile de complicitate a echipei de campanie a magnatului american cu Rusia, relatează miercuri dpa.

Memoriul, datând din 24 martie 2019, a fost redactat de Biroul de consiliere juridică al Ministerului de Justiţie vizând examinarea refuzului conţinut în raportul Mueller de a-l exonera pe Trump de obstrucţionare a anchetei, în timp ce Barr s-a sprijinit puternic pe acest document în refuzul său de a-l acuza pe fostul preşedinte de delict.

Cu toate acestea, Barr nu a dat publicităţii niciodată acest memoriu, ceea ce a determinat organizaţia neguvernamentală Cetăţenii pentru responsabilitate şi etică din Washington (Citizens for Responsibility and Ethics, CREW) să acţioneze în justiţie Ministerul Justiţiei în temeiul libertăţii de informare.

Într-o hotărâre publicată marţi, judecătoarea Curţii districtuale a SUA, Amy Berman Jackson, a susţinut poziţia CREW şi a dispus ministerului să publice memoriul.

În pofida afirmaţiilor lui Barr privind contrariul, Berman a scris că memoriul conţine 'recomandări de ordin strategic, nu juridic' şi că atât Biroul de consiliere juridică, cât şi procurorul general ştiau dinainte că nu va exista nicio încercare a Ministerului Justiţiei de a-l acuza pe Trump de vreo infracţiune.

'Cu alte cuvinte, examinarea documentului relevă că procurorul general nu a luat parte atunci la luarea deciziei dacă preşedintele ar trebui să fie acuzat de obstrucţionarea justiţiei; faptul că acesta nu va fi urmărit penal era evident', explică judecătoarea.

Jackson a dat termen de două săptămâni Ministerului Justiţiei pentru a răspunde dacă intenţionează să-i respecte ordinul sau să îl conteste într-o instanţă superioară. Barr l-a exonerat pe Trump de obstrucţionare şi de complicitate cu Rusia, acuzată de amestec în alegerile din 2016, într-un rezumat de patru pagini publicat la sfârşitul lunii martie 2019, ceea ce a conferit o victorie majoră fostului preşedinte cu câteva săptămâni înainte de apariţia raportului de 448 de pagini al lui Mueller.

Mueller - care a scris în raportul său că nu poate nici 'să concluzioneze că preşedintele a comis un delict' şi nici 'să-l exonereze' - ulterior s-a plâns lui Barr că rezumatul sumar nu reflectă cu fidelitate constatările sale şi mai degrabă a provocat o 'confuzie publică'. În acel stadiu, Donald Trump profitase deja de rezumatul lui Barr pentru a-şi susţine afirmaţia că ancheta lui Mueller nu a fost decât o 'vânătoare de vrăjitoare' politică, aminteşte dpa, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel