Angela Merkel, îngrijorată de negocierile pentru noul buget al UE: DURE şi COMPLICATE
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri că se aşteaptă la 'negocieri foarte dure şi complicate' la Bruxelles asupra viitorului buget multianual al Uniunii Europene, primul post-Brexit, informează AFP. 

'Considerăm că preocupările noastre nu au fost suficient luate în considerare în numeroase domenii, aşa că prevăd negocieri foarte dure şi complicate', a afirmat Merkel într-o conferinţă de presă la Berlin cu şefa guvernului finlandez, Sanna Marin. Liderii europeni se reunesc joi la Bruxelles pentru o discuţie asupra viitorului buget multianual al UE, în contextul în care există mai multe tabere care au poziţii diferite asupra modului de a acoperi golul lăsat de retragerea contribuţiei Marii Britanii după Brexit.

Cu un stat membru mai puţin, UE trebuie să găsească un echilibru dificil între politicile sale considerate tradiţionale - coeziune (dedicată regiunilor mai puţin dezvoltate) şi agricultură - şi noile priorităţi pe care şi le-a stabilit, în special lupta împotriva schimbărilor climatice şi afirmarea blocului comunitar pe scena geopolitică (securitate şi apărare).

Franţa, la fel ca alte circa 15 ţări membre, vrea să profite de plecarea Marii Britanii din UE pentru a pune capăt rabaturilor acordate unui număr de cinci ţări (Germania, Danemarca, Olanda, Austria, Suedia) pentru a-şi reduce contribuţiile naţionale. Aceste ţări, cu excepţia Germaniei, a cărei poziţie este mai puţin strictă, sunt de asemenea cele care solicită un buget european în care contribuţiile naţionale să fie limitate la 1% din venitul naţional brut.

De partea cealaltă, 'prietenii coeziunii', 15 ţări din sudul, centrul şi estul UE, sunt îngrijorate în legătură cu tăierile anunţate la aşa-numitele 'politici tradiţionale' de care ele beneficiază. Germania, cea mai bogată ţară din Europa, finanţează ea singură o cincime din bugetul european, o parte care ar urma să crească la 25% în noul buget, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel