ANM, avertizare generală de Cod galben. Instabilitate atmosferică în aproape toată țara. Harta județelor
Autor: Alexandru Ichim pe 10 iun, 10:14 | Vremea
Cod Galben

Foto: Pixabay.com

Meteorologii au emis o nouă avertizare de vreme rea. Mai bine de jumătate din țară este sub Cod galben. 

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteorologică de tip Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată. Averizarea este valabilă în intervalul 10 iunie, ora 12:00 – 10 iunie, ora 23:00.

Pe parcursul zilei de joi (10 iunie) în Oltenia, Maramureș, nordul Moldovei, local în Muntenia și în Transilvania, precum și în zonele de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Avertizare generală între10 iunie, ora 12:00 – 13 iunie, ora 23:00

În intervalul menționat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și, izolat, grindină. Aceste fenomene se vor semnala în zilele de joi, vineri și sâmbătă (10, 11 și 12 iunie), îndeosebi după-amiaza și seara, în zonele de deal și de munte, precum și în sudul și centrul teritoriului. Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (12/13 iunie), aria ploilor însemnate cantitativ se va extinde treptat dinspre nord-vest și va cuprinde toate regiunile.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...20 l/mp și, pe arii restrânse, 25...50 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Prognoză meteo specială pentru București 

 

Aceasta este valabilă în intervalul orar 10.06.2021 ora 12:00 - 13.06.2021 ora 23:00.

Îndeosebi în cursul după-amiezelor vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de 5...10 l/mp și izolat posibil peste 15...20 l/mp.

Temperaturile maxime vor fi în general de 25...27 de grade, iar cele minime de 13...16 grade. Duminică (13 iunie), valorile termice vor fi în scădere astfel încât temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 23 de grade. 

Ce înseamnă informarea de tip Cod galben

 

Fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.

Informările meteorologice se emit în cazul în care fenomenele meteorologice prognozate au potenţial de a deveni temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă.

Vremea Vezi toate articolele
Crossuri parteneri