Noi ALERTE generale de Cod Galben și Cod Portocaliu până-n 30 august. Avertizare de fenomene extreme imediate pentru București, Giurgiu și Ilfov
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Aproape toată țara este sub alertă meteo de Cod Galben și Cod Portocaliu.

UPDATE: Atenționare pentru șoferi, din cauza ploilor: 

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că este semnalată ploaie torențială pe tronsonul kilometric 82 – 100 al DN1 Ploiești-Brașov, fiind depuneri de apă pe carosabil, cu pericol de acvaplanare, pe raza localităților Bănești, Câmpina, Cornu și Breaza, județul Prahova.

Recomandăm conducătorilor auto să ruleze cu viteză foarte redusă, să nu bruscheze comenzile vehiculului, să nu efectueze depășiri riscante, să semnalizeze schimbarea benzii de circulație, să crească distanța de siguranță între vehicule și să circule cu foarte mare atenție, adoptând o conduită preventivă, pentru a putea evita eventuale accidente rutiere.

Vezi și: Furtunile au făcut prăpăd în țară. Localități fără apă potabilă, 9 mașini distruse în Argeș, străzi inundate în Brașov şi circulaţie blocată pe DN 1 A

UPDATE: 

ANM a actualizat avertizarea de COD GALBEN și COD PORTOCALIU. Noua informare e valabilă de astăzi de la ora 11:00 până-n 30 august, la ora 09:00. 

COD GALBEN

A fost emis Cod Galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate, pentru intervalul 29 august, ora 11:00 – 30 august, ora 09:00: ”În intervalul menționat, în Transilvania, Moldova, Maramureș, local în Oltenia și Muntenia, precum și la munte vor fi averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 25...35 l/mp și pe alocuri 40 l/mp.” anunță ANM. 

COD PORTOCALIU

A fost emis Cod Portocaliu de ploi abundente, pentru intervalul 29 august, ora 11:00 – 30 august, ora 06:00: ”În intervalul menționat, în sudul Transilvaniei, în nordul Olteniei și al Munteniei va ploua abundent și îndeosebi prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 40...60 l/mp.”

Vezi aici HARTA județelor vizate de noile alerte meteo

Prognoza specială pentru București. Cod Galben până la 12:15

Pentru intervalul 29.08.2021, ora 11:00 - 30.08.2021, ora 09:00, meteorologii au emis o prognoză meteo specială pentru București: ”Cerul va fi temporar noros, iar cu o probabilitate mai mare la începutul intervalului și din nou pe parcursul nopții, vor fi perioade în care se vor semnala averse și descărcări electrice. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă mai însemnate. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări de scurtă durată în timpul ploilor. Temperatura maximă va fi în jur de 27 de grade, iar cea minimă de 16...17 grade.”

A fost emis și Cod Galben pentru Capitală până la 12:15. Se anunță averse care vor acumula peste 15...20 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat grindină. 

COD GALBEN pentru Giurgiu și Ilfov, până la 12:00

Separat, a fost emis Cod Galben valabil până la ora 12:00, de averse care vor acumula peste 20...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat grindină, pentru județele: 

- Giurgiu: Bolintin-Vale, Comana, Ulmi, Mihăilești, Adunații-Copăceni, Călugăreni, Vărăști, Ghimpați, Bolintin-Deal, Ogrezeni, Buturugeni, Colibași, Singureni, Grădinari, Joița, Valea Dragului, Gostinari, Iepurești, Săbăreni, Schitu, Cosoba, Bulbucata, Stoenești;

- Ilfov. 

Știrea inițială

ANM, ALERTĂ de Cod Galben 

ANM a emis COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate, valabilă până astăzi, la ora 23:00. 

”În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și izolat grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 25...35 l/mp și local 40...50 l/mp.” anunță ANM. 

Astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse în sud-estul teritoriului, conform meteorologilor. 

ANM, ALERTĂ de Cod Portocaliu

A fost emis și COD PORTOCALIU de ploi abundente, valabil până astăzi, la ora 18:00. 

”În intervalul menționat, în județele Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Brașov, Sibiu, Covasna și zona de munte a județelor Hunedoara, Alba și Buzău va ploua abundent și îndeosebi prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 50...90 l/mp.” anunță ANM. 

VEZI AICI HARTA ANM A JUDEȚELOR AFECTATE

Când se emite Cod Galben: când fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.

Când se emite Cod Portocaliu: când fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi periculoase, cu un grad de intensitate mare. 

ANM, alertă meteo. Vremea în București 

Vor fi perioade cu înnorări, averse, frecvente descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 15...20 l/mp și izolat peste 25 l/mp. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii 29...30 de grade duminică (29 august). Temperatura minimă se va situa în jurul a 17 grade.

VREMEA în septembrie 2021

Săptămâna 30.08.2021 – 06.09.2021

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile intracarpatice.

Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui specific pentru acest interval, în toate regiunile.

Săptămâna 06.09.2021 – 13.09.2021

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 13.09.2021 – 20.09.2021

Temperaturile medii ale aerului vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

Săptămâna 20.09.2021 – 27.09.2021

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel