Anticorpi COVID după vaccinare. De ce unii oamenii au mai puțini. Dr. Ioan Gherghina: Există 3 gene care determină sensibilitate
Autor: Doinița Manic pe 14 apr, 11:59 | Sanatate

Foto cu caracter ilustrativ Pixabay

Prof. dr. Ioan Gherghina, specializat în Imunologie – Alergologie, a explicat de ce unele persoane dezvoltă mai puțini anticorpi după vaccinarea împotriva Sars-Cov-2. 

 

Potrivit unui studiu efectuat în țara noastră, persoanele care au boli cronice, dar și cele care au grupa sangvină O, dezvoltă mai puțini anticorpi în urma vaccinării anti-COVID. Prof. dr. Ioan Gherghina a explicat de ce se întâmplă acest lucru.

"Într-adevăr, anumite persoane dezvoltă o cantitate mai mică de anticorpi, de limfocite activate pentru protecție. Sunt mai multe cauze. Una dintre ele este epuizarea odată cu vârsta. Sistemul nostru imun în primele săptămâni și luni de viață, și ani de viață, se maturizează. După aceea în adolescență și în perioada de adult este în maximă activitate. Aici obținem cei mai buni anticorpi și cea mai mare protecție după vaccinare. Pe măsură ce se înaintează în vârstă se micșorează și posibilitatea de reacție a sistemului imun. Este o descoperire recentă care arată că există 13 gene care ne fac vulnerabili în fața infecțiilor virale, dintre care 3 determină sensibilitate deosebită față de infecția cu noul coronavirus. la acestea se mai adaugă 2 gene, descoperite de cercetătorii britanici.

Noi nu știm care persoane au asemenea gene și atunci aceasta ne obligă și mai mult să promovăm vaccinare pentru că cu prioritate trebuie vaccinate aceste persoane care sunt vulnerabile, printre care și cele care au comorbidități. (...) Fiecare avem grupa de sânge care e determinată genetic și atunci trebuie să știți că istoric, vedeți dvs. dacă determinăm la câteva persoane e o grupă sangvină, vedem că sunt mai numeroase într-o grupă și mai puțin numeroase în altele. asta ține de vulnerabilitatea în primul rând în fața infecțiilor a fiecărei grupe sangvine. Așa se întâmplă și aici, grupul 0 este mai vulnerabil față de acest coronavirus.", a explicat Ioan Gherghina la RealitateaPlus.

Sanatate Vezi toate articolele
Crossuri parteneri