Antigelul la maşină. Ce este şi când trebuie înlocuit
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Iată tot ce trebuie să ştii despre antigel şi lichidul de răcire dintr-o maşină. 

Lichidul de răcire asigură disiparea căldurii generate în timpul funcționării motorului, astfel încât acesta să nu se supraîncălzească. Pentru ca lichidul de răcire să nu înghețe în nopțile geroase ale iernii, acesta conține un antigel. Acesta este un produs chimic complex care, pe lângă faptul că nu îngheață la temperaturi scăzute, dispune și de alte proprietăți. Printre acestea se numără rezistența la fierbere, dar și protecția anticorozivă pentru radiator și conductele circuitului de răcire.

Cum verifici nivelul lichidului de răcire 

Nivelul lichidului de răcire poate fi verificat pe vasul de expansiune din compartimentul motor – de regulă în zona radiatorului. Nivelul trebuie să se încadreze între marcajele de minim și maxim ale vasului. În cazul în care nivelul scade sub minimum, trebuie completat. Atenție! Niciodată nu trebuie să deschizi vasul de expansiune atunci când motorul este cald. Riști ca aburul care va ieși după pierderea etanșeității să te ardă, cu consecințe grave, scrie promotor.ro

Când trebuie înlocuit antigelul și cum alegi produsul potrivit

Dacă trebuie să completezi cu antigel, nu folosi orice produs, ci doar cel recomandat de producătorul mașinii. Asta deoarece diferitele produse au proprietăți chimice diferite, în funcție de caracteristicile sistemului de răcire. Atunci când se amestecă produse incompatibile, canalizațiile fine ale sistemului de răcire se pot înfunda. Dacă nu găsești antigelul corespunzător și trebuie să completezi instalația, este mai bine să folosești apă distilată sau demineralizată.

Este important să știi că circuitul de răcire este presurizat. Chiar dacă o cantitate nesemnificativă se poate pierde prin evaporare, o pierdere importantă de lichid indică o defecțiune majoră. În acest caz este bine să ajungi cât mai repede cu mașina într-o unitate service.

Cei mai mulți producători auto recomandă schimbarea lichidului de răcire la 50.000 km, sau o dată la trei ani. Există și produse cu o durată de viață mai mare, care se schimbă o dată la 4-5 ani, dar folosirea acestora se face doar la indicațiile producătorului mașinii. Dacă nu ești sigur consultă manualul de utilizare al mașinii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel