Aproape 80 de miliarde de euro de la UE. Fostul strateg al PSD, avertisment pentru liberali: Stop! Opriţi-vă un moment
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Cristian Socol, fostul strateg al PSD, a transmis un avertisment pentru liberalii care exultă după ce România a primit 80 de miliarde de euro de la UE, în urma negocierilor de la Summit-ul UE. 

"Reclădirea României, planuri faraonice, vor curge autostrăzile, vor curge lapte și miere... De multe ori există tendința de a exagera, de a blufa, de a plusa nejustificat.

Stop! Opriti-va un moment! Dacă intrați în detaliu veți observa că pentru perioada de programare bugetară 2014-2020 adica pe 7 ani României i au fost alocate 43 miliarde euro iar contributia Ro la bugetul UE a fost de aproape 12 miliarde euro. Aceasta inseamna ca ar fi trebuit sa primim o medie anuala de 2.4% din PIB. Spun ar fi trebuit ptr ca rata de absorbtie este de 42% (cu tot cu prefinantari si avansuri).

Acum pentru perioada 2021-2027 deci tot pe 7 ani exista afirmatia ca s a obtinut o mare victorie - 80 miliarde euro din bugetul UE plus ajutorul din Planul de Salvare (jumătate imprumuturi). Daca estimati o medie anuala de crestere nominala ptr urmatorii 7 ani de 6% (crestere PIB real de 3.5 medie pe perioada de 7 ani si un deflator de 2.5% la fel mediu; tinem cont ca in 2020 si 2021 economia nu va merge ok dar ceilalti 5 ani din perioada ar tb sa avem crestere de peste 4%) atunci inseamna ca vom primi net de la UE 3% din PIB medie anuala (in fapt 80 mld euro e brut, tb sa scadem 15 mld euro contributia Ro la bugetul UE in cei 7 ani).

Deci, in ultimii 7 ani am avut o alocare neta de 2.4% din PIB din care am tras efectiv 42%. In urmatorii 7 ani vom avea o alocare neta de 3% din PIB din care vom trage x%. Concluzie Este o veste bună că României i se alocă in plus de la UE pe hartie 0.6% din PIB medie anuala fata de perioada bugetara precedenta (chiar dacă din împrumuturi), dar să afirmi ca din 0.6% din PIB in plus se face tot ce nu s a facut pana acum... e prea mult. Nu ma mai uit la alocarea pe locuitor si comparatii cu Ungaria, Polonia si Cehia că rămân siderat. Haidem la muncă!", a scris Cristian Socol pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel