Arhiepiscopia Romano-Catolică - măsuri de prevenție sanitară împotriva noului Coronavirus
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Arhiepiscopia Romano-Catolică de București îndeamnă participanţii la Sf. Liturghie să urmeze câteva măsuri de prevenție sanitară împotriva noului Coronavirus (Covid-19).

Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a trimis o ”Scrisoare circulară” credincioșilor, preoților și persoanelor consacrate, în care ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, recomandă o serie de măsuri pentru bisericile parohiale și capelele ordinelor călugărești și ale altor structuri – școlare, sociale, caritative, sanitare - din Arhidieceză.

Conform unui comunicat de presă, postat pe site-ul Arhiepiscopiei, măsurile de prevenție au fost decise după consultarea cu specilişti în domeniul medical, în urma confirmării în țara noastră, în particular pe teritoriul Arhidiecezei Romano-Catolice de București, a unei persoane infectate cu noul coronavirus (Covid-19) și a existenței altor persoane considerate suspecte medical ori izolate la domiciliu.

”Astfel, în perioada următoare, credincioșilor li se recomandă să renunţe la gestul însemnării cu apă binecuvântată, pentru a evita atingerea aghiazmatarelor, şi să nu mai dea mâna cu ceilalţi participanţi la Sf. Liturghie, în momentul dăruirii semnului păcii. De asemenea, se va evita contactul direct al credincioșilor cu relicvarele, iar ministranții şi sacristanii vor avea și ei obligația de a se spăla pe mâini înaintea fiecărei celebrări liturgice.

Persoane vulnerabile

Totodată, Arhiepiscopul le recomandă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani, celor vulnerabili din punct de vedere medical (cu diabet, boli cardiovasculare, respiratorii, hepatice etc) şi celor care prezintă simptone de răceală să evite prezența în biserici și capele la momentele de rugăciune comunitară și să se unească în rugăciune „prin participarea la devoţiunile (Rozariu, Calea Crucii) şi la Sfintele Liturghii care sunt transmise în direct pe internet din Catedrala Sf. Iosif, pe site-ul www.catedralaonline.ro ", se arată în document.

Citește și: Coronavirus. Cine îngrijește persoanele în izolare. Ordin MAI, finanțare din bugetul de stat

„Aceste recomandări comunitar-liturgice – arată ÎPS Aurel Percă – se adaugă măsurilor de prevenție indicate deja de autorități: spălarea des pe mâini, cu săpun, sau folosirea de dezinfectat; evitarea atingerii feței cu mâinile nedezinfectate; autoizolarea și avizarea autorităților sanitare în cazul prezenței simptomelor de răceală sau a intrării în contact cu persoane bolnave. Respectarea recomandărilor autorităților statului privind Covid-19 nu este doar o obligație civilă, dar și una morală și creștinească, dictată de binele comun, grija față de aproapele și prețuirea vieții".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel