Urmărește emisiunea live
Art Safari 2021: „Seducție și triumf în artă”
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Muzeul Municipiului București invită iubitorii de artă să viziteze expoziția „Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România” care va fi oferită publicului la Art Safari București în perioada 16-26 septembrie 2021. Tablourile selectate din patrimoniul Pinacotecii București pentru a face parte din această expoziție vor fi expuse la ARCUB Hanul Gabroveni.

„Expoziția va prezenta o serie importantă de lucrări din creația multor femei-artist din România ce au studiat la München și Paris, apoi au expus în România, dar și în Franța, Italia, Spania sau Germania, fiind implicate în mișcările artistice moderne și de avangardă. O parte dintre ele și-au continuat activitatea și după cel de-al Doilea Război Mondial, într-un nou și dificil context politic și ideologic. Curator este dr. Elena Olariu - director adjunct Secția Artă Conservare Restaurare, iar echipa curatorială este formată din Angelica Iacob, Ana Maria Măciucă-Pufu, Cristina Ioniță-Măciucă și Liana Ivan Ghilia.

Un spațiu dedicat Reginei Maria

Elena Olariu: „Deschiderea parcursului expozițional pregătit pentru Art Safari se va face cu un spațiu dedicat Reginei Maria, în calitate sa de protectoare a artelor, cel mai important mecena al epocii, secondată de artistele care s-au născut la sfârșitul secolului al XIX-lea și au activat în perioada interbelică. Expoziția va cuprinde și opera unor artiste contemporane, sugerând pe deplin întreaga perioadă de afirmare feminină în artele plastice. Vor fi expuse peste 80 de lucrări ale unor personalități precum Cecilia Cuțescu Storck, Milița Petrașcu, Micaela Eleutheriade, Margareta Sterian, Olga Greceanu, Cornelia Babic-Daniel, Nina Arbore, Lucia Demetriade-Bălăcescu, Adina Paula Moscu, Lena Constante, Ligia Macovei, Margareta Sterian și Geta Brătescu. Toate acestea sunt nume care rezonează în memoria publicului, bucurându-se de succes”.

Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici: „Ecaterina Vrana: UnSeen”

Muzeul Municipiului București participă la Art Safari 2021 și cu o expoziție asociată, care poate fi vizitată la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici: „Ecaterina Vrana: UnSeen”. Ecaterina Vrana (1969-2019) a fost și rămâne o prezență singulară în spațiul artelor românești. Exponentă a generației postdecembriste, artista s-a poziționat de la început ca o prezență insolită, în special prin modalitatea sculpturală de a folosi vopseaua (pasta), prin asocierile cromatice, dar și prin stilul aparent de inocență plastică/ „faux naïve”. Expoziția „Ecaterina Vrana: UnSeen”, curatoriată de Felicia Raetzky, propune o radiografiere a motivelor simbolice întâlnite pe întregul parcurs al creației artistei și identifică un arc peste timp în ceea ce privește o sincronicitate evolutivă a personajelor pe care artista le redă în opera sa, fie în perioada de tinerețe, „Doctori ”(1993), fie schița ultimei lucrări realizate de artistă, „Așteptând doctorii” (2019).

Iubitorii de artă și istoria artei pot profita de aceste frumoase zile bucureștene pentru a vizita și alte locuri de referință pentru cultura românească. Cei care, după ce vor admira tablourile Ceciliei Cuțescu Storck și Ligiei Macovei expuse la Art Safari, vor dori să-și completeze cunoștințele și chiar să le vadă atelierele de artist, sunt invitați să viziteze muzeele din patrimoniul MMB aflate pe Str. Vasile Alecsandri nr 16, respectiv Str. 11 lunie nr 36-38.

Anul acesta Art Safari se desfășoară în două spații: Palatul Dacia-România – viitorul sediu al Pinacotecii București - și ARCUB Hanul Gabroveni. Evenimentul are loc sub patronajul Ministerului Culturii având ca parteneri strategici Muzeul Municipiului București și Primăria Capitalei”, anunță un comunicat MMB. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel