Arthur Suciu: Bătălia opiniilor, pierdută în favoarea antivacciniştilor. Un Guvern minoritar ar agrava criza
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Scriitorul Arthur Suciu transmite un mesaj înainte de intrarea în procedură parlamentară a unui Guvern minoritar USR şi afirmă că e nevoie de o guvernare cu susţinere pentru ca pandemia să fie combătută cu succes în România. 

"Procentul redus de vaccinați arată că bătălia opiniilor a fost pierdută în favoarea antivacciniștilor. Ea a fost pierdută din lipsă de autoritate și din cauza inexistenței unei campanii de comunicare. 

Aruncarea răspunderii asupra oamenilor "lipsiți de educație" nu a făcut decât să întărâte tabăra antivacciniștilor și, de asemenea, a slăbit și mai mult încrederea în conducători.

Căci - acest lucru trebuie să fie mereu subliniat - conducătorii au rolul de a conduce, de a-i conduce și pe cei educați, și pe cei needucați. Autoritatea tocmai în aceasta constă, iar numărul extrem de mare de antivacciniști arată că extrem de mulți oameni nu au vrut să asculte de autoritate (care le-a spus să se vaccineze).

Încă de la început, primarii, șefii de CJ, oamenii din teritoriu ai partidelor se puteau mobiliza pentru a-i vaccina pe foarte mulți. Bisericile puteau să ajute, dacă exista voință de la început. Liderii de opinie puteau fi implicați etc. Se putea face asta. Dar, după cum spuneam, bătălia a fost pierdută destul de repede, iar astăzi e greu să mai faci ceva întrucât opiniile sunt deja formate.

În orice caz, se poate spune că trecem printr-o criză de autoritate. Ea nu va putea fi depășită cu guverne minoritare. Un guvern minoritar ar agrava criza, neavând autoritate. E nevoie ca guvernul să aibă susținere pentru a lua decizii, pentru a conduce. Nu știu ce înseamnă asta sau dacă mai e posibilă o asemenea formulă; cert e că de asta ar fi nevoie rapid", a explicat Arthur Suciu pe Facebook.

USR decide duminică lista miniştrilor, dacă PNL nu revine la masa discuţiilor

Comitetul Politic al USR se reuneşte, duminică, la ora 18,00, pentru analiza şi aprobarea programului de guvernare şi a echipei guvernamentale. Premierul desemnat, Dacian Cioloş, va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.

'Biroul Naţional al USR s-a întrunit, vineri, la solicitarea premierului desemnat, Dacian Cioloş, şi a stabilit un calendar pentru zilele următoare: sâmbătă - finalizarea programului de guvernare; duminică - şedinţă de Birou Naţional şi Comitet Politic pentru aprobarea programului şi a listei de miniştri; luni - depunerea programului de guvernare şi a listei de miniştri în Parlament', anunţa USR.

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a fost nominalizat, luni seara, de preşedintele Klaus Iohannis candidat la funcţia de prim-ministru. Conform articolului 103 din Constituţia României, candidatul pentru funcţia de prim-ministru trebuie să ceară, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a avut miercuri o întâlnire cu liderii PNL, UDMR şi grupului parlamentar al minorităţilor naţionale pentru o primă discuţie în perspectiva formării noului guvern. 'Ne aflăm într-un moment excepţional şi este nevoie de soluţii excepţionale. Va trebui să fim conştienţi de asta. Nu am venit la această întâlnire ca să aflu ce pot să îmi ofere mie partenerii noştri de coaliţie, ci ce sunt ei dispuşi să ofere de fapt României, pentru că va trebui să oferim o soluţie pentru România. (...) Le ofer un parteneriat aşa cum ne dorim sper toţi, ca să putem forma o majoritate în Parlament', a afirmat premierul desemnat înainte de întâlnire.  Întâlnirea s-a încheiat însă fără o concluzie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel