Artiștii, împotriva Guvernului! Ailenei (MUZE): Două luni de consultări... degeaba. Au publicat aceeași schemă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Schemă de ajutor de stat pentru sectorul cultural / Foto: asociatiamuze.ro
Schemă de ajutor de stat pentru sectorul cultural / Foto: asociatiamuze.ro
Actorii principali ai sectorului cultural s-au unit împotriva Guvernului și au transmis o scrisoare deschisă. Președintele Asociației MUZE, Răzvan Ailenei, a explicat pentru DC News cum s-a ajuns în această situație.

În urmă cu două luni, s-a ieșit public cu o schemă de ajutor pentru sectorul cultural. Președintele Asociației MUZE, Răzvan Ailenei, a explicat pentru DC News că această schemă de ajutor pentru sectorul cultural „a fost contestată pe toată părțile pentru că nu se adresa decât celor care vând bilete... În primul rând, nu ajuta artiștii. Noi am susținut că fără artiști nu se poate face nimic.”

Răzvan Ailenei și Elena Ghenoiu, alături de încă 5 reprezentanți ai sectorului cultural au participat la o ședință de Guvern. La acea vreme, spune Răzvan Ailenei, „Raluca Turcan și-a asumat că se rescrie această schemă, motiv pentru care s-a creat un grup de lucru.”

„Amintim că, la momentul respectiv, nu se comunicase oficial că acești bani proveneau de la Uniunea Europeană, motiv pentru care opinia publică a fost dezinformată să creadă că artiștii cer bani de la bugetul de stat. Ne-am zbătut să facem lumină în acest sens, pe toate căile, ca artistul să nu fie discreditat.”, atrage atenția Asociația MUZE.

Una dintre entitățile implicate în grupul de lucru „nu a semnat această scrisoare pentru că lor le era favorabilă schema.” Este vorba despre organizatorii de festivaluri.

„Schema aceasta este alimentată din fonduri europene, destinată sectorului cultural și, în primul rând, supraviețuirii, nu doar proiectelor viitoare. Problema noastră majoră e că un organizator sau un operator cultural nu are cum să alimenteze sectorul cultural să cuprindă toți artiștii pentru că nu a colaborat decât cu o mică parte din ei. Noi am propus ca artistul să fie beneficiar direct sau măcar toate SRL-urile, toate PFA-urile care țin de domeniul cultural, ca să acoperim cât mai mult din sector.”, ne-a mai spus Răzvan Ailenei, subliinind totodată că oameni din zone diferite, care altă dată nu ajungeau la un numitor comun, au făcut-o acum... la greu.

Două luni de consultări... degeaba 

Președintele Asociației MUZE, Răzvan Ailenei, a mai povestit pentru DC News că „două luni am avut consultări, undeva la 15 întâlniri cu Guvernul și cu Ministerul Culturii și fiecare și-a spus doleanțele.”

Astfel, s-a conturat complet altă schemă, „era ceva mult mai echitabil”. Totuși, „la nicio întâlnire noi nu am primit minutele și am solicitat oficial de la prim-ministru în jos, pe toate căile posibile. Nu vor să ne dea aceste minute pentru că nu vor să-și asume că, de fapt, ne-au blocat două luni în consultări și că ar fi trebuit să arate altfel schema.”, a completat Răzvan Ailenei. 

Și ca un praf de sare pe rana artiștilor, „după două luni, pe 26 ianuarie, au publicat aceeași schemă... ca și cum n-am vorbit nimic. Motiv pentru care am făcut o conferință în care am explicat, unii mai elegant, alții mai puțin, în ce hal și-au bătut joc de noi.”

„Până nu apare ceva oficial, public, nu avem cum să ne liniștim. Până pe 8 februarie este în consultare schema și dacă până atunci nu iau ei o poziție oficială, o să treacă așa cum e acum. N-o să ajute cu absolut nimic pe nimeni, vor fi bani blocați până în 2024 sau până când se vor relua festivalurile, pentru că sunt singurii beneficiari reali ai schemei propuse de ei. Sunt bani europeni, nu cerem din bugetul de stat nimic! E dreptul fiecăruia să beneficieze de acest ajutor. Propunerea noastră ar mulțumi cea mai mare parte din sectorul cultural.”, a adăugat Răzvan Ailenei. 

Ce-și dorește, pe scurt, sectorul cultural

Ne dorim minutele întâlnirilor.

Ne dorim să creăm o schemă de ajutor de stat pentru întreg sectorul cultural, care să aibă la bază două concepte imperioase: urgență și echitabilitate. Nu trebuie luat nimic de la zero. Trebuie doar să ni se pună la dispoziție minutele întâlnirilor avute cu reprezentanții Guvernului și să se transpună în schema de ajutor de stat ideile centralizate acolo.

Ne dorim ca toți colegii noștri să învețe ce am învățat și noi în ultima perioadă. Nu vom reuși nimic dacă suntem dezbinați sau dacă nu ieșim de sub umbra orgoliului.

Salutăm cu respect și cinste toți colegii și toate asociațiile care, în perioada asta, sunt pe frontul de luptă și dezaprobăm vehement acei indivizi care, în perioada asta, în loc să ne susțină eforturile, se chinuie să capete funcții simbolice și să mimeze ideea de asociere, făcând ventrilocie peste inițiativele noastre, ale artiștilor care trudim la a găsi soluții inclusiv pentru ei.”, arată Asociația MUZE.

Toate detaliile - AICI.

Scrisoarea deschisă

„Reprezentanții mai multor asociații cu impact major în industria artistică au pornit o nouă scrisoare deschisă adresată Președintelui Klaus Iohannis, Prim-Ministrului Florin Cîțu, Ministrului Economiei Claudiu Năsui, Ministrului Finanțelor Alexandru Năzare și Ministrului Culturii Bogdan Gheorghiu. Aceștia îi acuză pe reprezentanții Guvernului că schema de ajutor de stat, care se află în dezbatere până pe 8 februarie, nu rezolvă nevoile și pierderile suferite de operatorii culturali.

Inițiatorii scrisorii deschise sunt MUZE - Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans, CREDIDAM - Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți, UPFR - Uniunea Producătorilor de Fonograme din România , A.L.I.S - Asociația Lucrătorilor în Industria Spectacolelor, P.A.C.T.E. - Patronatul Companiilor de Tehnică în Evenimente, Media Pro Music Entertainment, AIMR -Asociația Industriei Muzicale, Sublime Events, Rollywood Film / WonderTheatre,  și Tudor Chirilă. 

Cele doua propuneri au ca scop împărțirea echitabilă a banilor din schema de ajutor de stat pentru sectorul cultural. Se cer: Sprijin pentru persoane fizice – PFA, CI, II, dar și persoane fizice și alte entități care au obținut venituri din contracte pe drepturi de autor și venituri din drepturi de autor și drepturi conexe, și sprijin pentru persoane juridice – SRL-uri sau ONG-uri. Pentru urgentarea implementării acestor măsuri, se propune ca acestea să fie incluse în schema de ajutor de stat pentru HORECA, prin extinderea aplicabilității acesteia pentru a include întreg sectorul cultural.

Până acum, doar din partea Asociației MUZE sunt 3000 de semnatari care cer ca schema de ajutor de stat sa fie revizuita urgent. Au semnat: Alex Mocanu, JO, Mira, Dan Bittman – Holograf, Lariss, Alex Velea, Adi Cristescu, Kamara, Lino, FreakaDaDisk – Parazitii, RENGLE, Mandinga, Kaira, Ana Odagiu, Randi, Phelipe, Maria Popovici, Costel, Florian Rus, David Deejay, Bogdan Medvedi – Maxim, Alex Mazzaev, Angelo Simonica, KREM, Irina Flow, NOSFE – Satra Benz, Aurelian Temisan, Razvan Ailenei (Shatyr), Elena Ghenoiu, Mellina, Shift, Cortes, REEA, Sandra N, Starchild, Paula Chirila, Oana Mosneagu, Tavi Clonda, Elena Marin, Roxana Niculae, Laura Alecsandru, Lavinia Pirvu, Yanka, Karie, Alex Nagy, Harvis – Horia Brenciu Band, Doddy, Spike, Alex Parker, Taraful din Cleante, Sarmalele Reci, Juno, Dragos Rosu, Bogdan Boanta, Cristian Miron, Silviu Mircescu, Taraful din Clejani, Wilmark, Amna, Matteo, Ionica Morosanu, etc.”, se arată într-un comunicat de presă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel