Artiștii și pandemia. Actorul George Costin: În „dezbatere” nu s-a regăsit problema competenței
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
George Costin, reacție privind problemele artiștilor independenți / Foto Facebook George Costin
George Costin, reacție privind problemele artiștilor independenți / Foto Facebook George Costin
Actorul George Costin a reacționat privind problemele artiștilor independenți în această perioadă. 

Printr-o postare pe Facebook, actorul George Costin a reacționat privind discuțiile din spațiul public referitoare la sectorul cultural.

„Dacă vreau să vorbesc cu artiștii independenți, unde sun?”, întreabă actorul George Costin la începutul postării. 

„Am urmărit cu atenție dezbaterea din spațiul public cu privire la problemele artiștilor independenți. Este necesară dezbaterea. Sunt probleme. Reale, presante și multe: statutul, absența spațiilor, bugete mici, lipsa predicitibilității etc.”, precizează George Costin.

Actorul spune apoi că, în opinia sa, „este extrem de necesar ca în următoarea perioadă sectorul cultural independent să se concentreze pe următoarele aspecte: întocmirea unei evidențe a artiștilor indepdendenți, care sunt categoriile de artiști independenți, definirea statutului, crearea unui organism care să reglementeze și să dea o definiție și un cadru legal prin care se poate căpăta acest statut etc.”

„Cred că un model de inspirație poate fi găsit în cel francez, al artistului intermitent, statut acordat de către o comisie, în baza unor documente care să ateste faptul că persoana care solicită acordarea acestui statut face dovada activității sale în domeniu. Apoi, bineînțeles, urmează ca artistul respectiv să primească sau nu statutul de intermitent și să beneficieze și de protecție socială pe o perioadă limitată și de buget pentru proiecte culturale. Subliniez cuvântul proiecte! Pentru că rezindețe artistice în țări cu o climă tropicală pe banii statului cu greu se pot numi proiecte.”, a continuat George Costin.

George Costin: Dezbaterea, fără problema competenței sau cea a talentului 

„Nu s-a vorbit, în schimb, (și e nedrept) de faptul că artiștii independenți și-au găsit de-a lungul timpului spațiu de exprimare în instituțiile publice care au oferit condiții de lucru proprii și predictibilitate. Nu toți, ce-i drept. În mod ciudat, una dintre probleme care nu s-a regăsit în dezbaterea ”de la noi” este problema competenței sau cea a talentului. Cred că ar merita luată în discuție, nu-i așa? Pentru că ceea ce s-a petrecut este asta: în numele dezbaterii un grup restrâns de… oameni, s-au autointitulat specialiști în management cultural independent, s-au autoprezentat ca fiind reprezentanții artiștilor independenți și s-au înființat în fața autorităților cu o petiție în vârf de băț prin care au solicitat în taină și în numele artiștilor independenți! Nu rezolvarea problemelor reale ale sectorului independent, așa cum s-ar aștepta, ci nici mai mult nici mai puțin decât desființarea anumitor instituții de cultură și numirea anumitor ”specialiști în managementul cultural independent” în anumite funcții publice.”, a mai scris actorul. 

„Este fără precedent în istoria post decembristă”

„Este fără precedent în istoria postdecembristă când un grup de artiști și autointitulați specialiști în management cultural independent afirmă și sprijină ideea desființării instituțiilor de cultură. Acest lucru denotă gradul limitat de pregătire al petenților, capacitatea limitată de înțelegere a importanței culturii pentru societate și o viziune superficială și distructivă specifică țărilor cu deficit de democrație. Ce gest ignobil și ce eroare au comis cei care au semnat aceste petiții infame, considerând că înjurându-i pe alții își vor crea un renume.

Mă tem, și sper să nu am dreptate, că în urma acestei cruciade infantile de tip bolșevic, artiștii, indiferent de categorie, indiferent dacă sunt sau nu independenți, vor avea de suferit. Toți. Criza economică datorată pandemiei, educația deficitară, palida cultură din România, liniștea în care s-au închis teatrele și în general disprețul față de această nobilă meserie sunt indicii că rostul artei va fi din în ce mai greu de apărat în fața autorităților și a societății. Este previziunea mea. Sper să nu am dreptate. Iar faptul că problemele artiștilor independenți au fost confiscate și transformate într-un asalt al netalentaților și al tupeiștilor, fără ca breasla artiștilor independenți să-și pună întrebarea: ”până la urmă cine mă reprezintă fără acordul meu?”, este un lucru al dracului de grav. Și că veni vorba de drac, sunt șanse că în curând ne va lua pe toți! Independent sau nu de voința noastră.”, încheie George Costin postarea de pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel