Astronomii au descoperit o PLANETĂ cu 3 sori. Astfel de sisteme au fost puțin studiate
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
astronomii au descoperit o planeta extraterestra cu trei sori
astronomii au descoperit o planeta extraterestra cu trei sori
Deși sistemul nostru solar are o singură stea, majoritatea sistemelor din Calea Lactee au stele duble. Într-un sistem aflat la 1.800 de ani lumină distanță, astronomii au confirmat o planetă gigantică gazoasă care orbitează o stea într-un sistem triplu de stele.

Pentru noi, oamenii, existența unui singur Soare pare un lucru complet normal, dar sistemul nostru solar este de fapt destul de rar. Majoritatea stelelor din galaxia Căii Lactee au cel puțin o stea însoțitoare. Acum, într-un sistem aflat la 1.800 de ani lumină distanță, astronomii au confirmat în cele din urmă o planetă gigantică gazoasă care orbitează o stea într-un sistem triplu de stele.

Acest sistem, numit KOI-5, este situat în constelația Cygnus, iar exoplaneta din acesta a fost confirmată la mai mult de un deceniu după ce a fost detectată pentru prima dată de telescopul spațial de vânătoare a planetei Kepler. De fapt, planeta, cunoscută acum sub numele de KOI-5Ab, a fost cel de-al doilea candidat la detectarea exoplanetei făcută de Kepler atunci când a început operațiunile în 2009. 

„KOI-5Ab a fost abandonat pentru că era complicat și aveam mii de candidați care prezentau un mai mare interes”, a spus astronomul David Ciardi de la Exoplanet Science Institute al NASA.

Planetele care orbitează în sisteme multiple, puțin studiate

Vânătorii de exoplanete tind să evite complexitățile sistemelor cu mai multe stele; din cele peste 4.300 de exoplanete confirmate până în prezent, mai puțin de 10% aparțin sistemelor cu mai multe stele, chiar dacă astfel de sisteme domină galaxia. Drept urmare, se știe foarte puțin despre proprietățile exoplanetelor din sistemele cu mai multe stele, în comparație cu cele care orbitează o stea solitară.

În urma detectării telescopului Kepler, Ciardi și alți astronomi au folosit telescoape la sol, cum ar fi Observatorul Palomar, Observatorul WM Keck și telescopul Gemini North pentru a studia sistemul, informează ScienceAlert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel