Atena și Ankara discută despre problemele din estul Mediteranei. Turcia a SOLICITAT revizuirea granițelor
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Atena și Ankara discută despre problemele din estul Mediteranei. Turcia a SOLICITAT revizuirea granițelor
Atena și Ankara discută despre problemele din estul Mediteranei. Turcia a SOLICITAT revizuirea granițelor
Grecia și Turcia se pun la masa discuțiilor în ceea ce privește apele teritoriale și platformele continentale ale celor două țări. În urmă cu cinci zile, Grecia a votat extinderea apelor teritoriale.

În urmă cu cinci zile, Grecia a votat extinderea apelor teritoriale. Parlamentul grec a aprobat în mod covârșitor legislația pentru extinderea apelor teritoriale ale țării de-a lungul coastei sale de vest de la 6 la 12 mile marine, cu câteva zile înainte ca cei doi aliați NATO, Grecia și Turcia să reia discuțiile privind revendicările maritime contestate în Marea Egee (mai multe detalii AICI).

Discuții cu Turcia

Astăzi, au loc discuții cu Ankara, iar Turcia dorește o agendă largă care să includă discutarea demilitarizării insulelor grecești din estul Egeei. De asemenea, turcii contestă proprietatea a cel puțin 18 dintre aceste insule, teritorii pe care le numește „zone gri” și chiar a solicitat revizuirea Tratatului de la Lausanne, care a stabilit majoritatea granițelor Turciei moderne.

De cealaltă parte, Grecia dorește o agendă mai restrânsă care să nu pună sub semnul întrebării teritoriul sau dreptul său la 12 mile marine de ape teritoriale în cadrul UNCLOS.

„Ambele părți vor trebui să dea dovadă de flexibilitate pe ordinea de zi. Turcia va trebui să se abțină de la probleme precum demilitarizarea insulelor și așa-numitele zone gri. Grecia va trebui să dea dovadă de flexibilitate și să fie de acord să discute apele teritoriale”, a declarat pentru Al Jazeera Panayotis Ioakimidis, profesor de studii internaționale și europene la Universitatea din Atena.

Ankara are aspirații expansioniste

Turcia a vorbit despre o patrie albastră, o doctrină de expansiune navală, care cuprinde o mare parte din ceea ce Grecia pretinde ca platou continental. "Zonele maritime sunt o chestiune de mândrie națională pentru președintele turc Recep Tayyip Erdogan, deoarece Turcia își menține ambițiile de a deveni un centru energetic" - mai ales că Turcia are resurse limitate de hidrocarburi, a declarat Can Erimtan, un istoric și comentator geopolitic, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel