Attila: Creșterea numărului de cazuri COVID, în septembrie. Care sunt cauzele. ”Suntem îngrijorați”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
foto: Pixabay
foto: Pixabay
Laszlo Attila, senator UDMR, a vorbit despre al patrulea val de COVID-19 în România și ce urmează din septembrie, în exclusivitate pentru DC NEWS.

Răzvan Dumitrescu l-a întrebat pe Laszlo Attila ce se întâmplă cu valul patru de COVID-19 în România și ce urmează din toamnă. 

"Vedeți că avem o evoluție foarte favorabilă a pandemiei la noi, privind cazurile noi, dar o tratăm cu o oarecare îngrijorare datorată în primul rând ratei foarte mici de vaccinare, pentru că după un an de zile, când foarte mulți dintre conaționalii noștri nu au venit acasă din străinătate vara și putem vedea că a început în Marea Britanie să devină dominantă varianta asta indiană, respectiv săptămâna trecută prin Portugalia a devenit dominantă, foarte probabil că ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri undeva spre sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie.

Îngrijorarea de datorează faptului că o bună parte din cei care vor veni acasă, vor veni din zonele afectate de această variantă.

Săptămâna trecută au fost semnalate 65.000 de cazuri noi cu această nouă variantă indiană în Marea Britanie, iar pentru săptămâna aceasta se preconizează o creștere cu 51%, deci foarte probabil există șanse să vină într-o zonă în care populația care poate fi afectată de infecție să existe în număr foarte mare și aici mă refer la zona rurală a țării.

Acesta este motivul pentru care suntem oarecum îngrijorați. Că sunt mai multe variante sau păreri", a declarat Laszlo Attila, senator UDMR, în exclusivitate pentru DC NEWS, în emisiunea „Ce se întâmplă".

Ce s-a întâmpla cu varianta britanică, "Kent"

"Sunt foarte multe variante. De pildă, era o îngrijorare extrem de mare când a părut variante britanică, îi spuneau Kent. Ideea e așa... a dispărut brusc varianta aia îngrijorătoare, nu mai vorbește nimeni despre ea, deși ea există încă. Delta este variantă de atenție, care e mai scăzut decât cea de îngrijorare. Întrebarea e de ce ne speriați cu Delta?", a spus Răzvan Dumitrescu. 

"Pentru că ea a devenit predominantă în Marea Britanie și Portugalia, inclusiv la noi au fost semnalate câteva cazuri și colegii infecționiști se așteaptă ca ea să devină și la noi sau sunt șanse ca și la noi să devină dominantă într-un timp foarte scurt", a completat Laszlo Attila.

Virgil Musta, veste tristă pentru români: Vor fi impuse din nou RESTRICȚII. Avem deja un plan

Medicul Virgil Musta susține că noua variantă Delta a COVID-19 provoacă îngrijorare în rândul experților pentru că este mult mai contagioasă.

“Situația este ușor alarmantă pentru că peste 70 de țări se confruntă cu această tulpină Delta care are o contagiozitate cu 60% mai mare decât contagiozitatea tulpinei engleze, care la rândul ei avea peste 50% contagiozitate peste tulpina din Wuhan. Această tulpină se va transmite mult mai repede decât celelalte. Pe de altă parte se știe că formele clinice sunt mai severe cu această nouă tulpină, iar vaccinarea conferă mai puțină imunitate, astfel dacă pentru vaccinul Pfizer 94% dintre persoanele care s-au vaccinat dobândesc imunitate, în situația tulpinii Delta, doar 88%, același lucru se întâmplă și cu celelalte vaccinuri”,a  declarat medicul Virgil Musta la B1TV.

Întrebat dacă noua variantă ar putea duce la noi restricții, medicul a răspuns:

“Probabil în momentul când se va constata că apare tulpina și că se va transmite comunitar și în România vor apărea din nou restricțiile. Avem deja un plan de intrare din nou în alertă în cazul în care apare o nouă tulpină care creează transmitere comunitară. Acest plan presupune ca fiecare instituție să aibă eșalonat care sunt secțiile care vor intra și cum vor intra în funcțiune dacă numărul de cazuri va crește”, a mai spus Virgil Musta.

Reamintim că oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au avertizat luni că "varianta Delta este extrem de contagioasă și cea mai rapidă și mai aptă tulpină de coronavirus de până acum și va „înlătura” persoanele cele mai vulnerabile, în special din zonele cu rate scăzute de vaccinare"

Vezi mai multe în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel