Autoportret semnat Frida Kahlo, sumă uriaşă la licitaţie
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Un autoportret semnat de pictoriţa mexicană Frida Kahlo ar putea fi vândut cu o sumă uriaşă la licitaţie.

Un autoportret al pictoriţei mexicane Frida Kahlo (1907-1954) ar putea fi vândut cu peste 30 de milioane de dolari la o licitaţie organizată în noiembrie de casa Sotheby's la New York, relatează dpa. Dacă va fi vândut pentru această sumă, tabloul va deveni cea mai scumpă lucrare din America Latină licitată vreodată, a anunţat miercuri Sotheby's.

Tabloul "Diego y yo" (Diego and I), în care soţul lui Kahlo, artistul Diego Rivera, apare pictat pe fruntea ei, a fost realizat în 1949.

El a fost vândut ultima dată la licitaţie în 1990 pentru suma de 1,4 milioane de dolari. La acel moment, Frida Kahlo a devenit primul artist latino-american a cărui lucrare a fost vândută cu peste 1 milion de dolari la o licitaţie, scrie Agerpres.

"Pictura sa, panglică în jurul unei bombe"

Frida Kahlo s-a născut și a murit în capitala Mexicului, Mexico City, în casa sa, cunoscută sub numele de Casa Albastră (Casa Azul). A afirmat mereu că s-a născut în 7 iulie 1910, deși certificatul de naștere atestă că s-a născut în 6 iulie 1907. Prin aceasta ea voia ca data sa de naștere să coincidă cu data de începere a Revoluției Mexicane, astfel încât viața ei să fi început odată cu nașterea Mexicului modern.

Opera sa este considerată emblematică pentru cultura națională mexicană, îmbinând stilul suprarealist cu tradițiile indigene. Cultura mexicană și tradițiile amerindiene se îmbină armonios în pictura Fridei Kahlo, de multe ori lucrările sale fiind considerate adesea artă naivă, mai apropiate de folk art decât de curentul suprarealist propriu zis. Mulți au considerat însă că pictura sa se încadrează totuși în curentul suprarealist. În 1938, André Breton, inițiator și teoretician al suprarealismului, aprecia că pictura Fridei Kahlo este „o panglică în jurul unei bombe”.[9] Artista a avut o căsnicie tumultuoasă (azi se spune „deschisă”) cu marele pictor mexican Diego Rivera. A suferit toată viața, având numeroase probleme de sănătate, multe cauzate de un teribil accident auto suferit în tinerețe. Recuperarea îndelungată după accident, recuperare care nu s-a realizat niciodată complet, a izolat-o oarecum de restul lumii, această izolare, închidere în ea însăși, este reflectată în pictura sa, explicând oarecum de ce majoritatea lucrărilor sale sunt autoportrete. Multe autoportrete sunt un reflex al suferinței fizice cauzate de urmările accidentului suferit. Frida a afirmat în repetate rânduri: „mă pictez pe mine, pentru că mult prea adesea sunt singură și pentru că sunt subiectul pe care îl cunosc cel mai bine”. De multe ori spunea, „M-am născut cățea. M-am născut pictor", scrie Wikipedia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel