Avertisment despre alerta de Coronavirus. Impact devastator asupra economiei românești: Criză economică
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Deputatul Remus Borza a explicat care sunt indicatorii care adâncesc îngrijorarea cu privire la o iminentă criză economică, ca efect al alertei de coronavirus, atât la  nivel mondial, cât și  în România.

Îngrijorările privind starea economiei mondiale se amplifică pe zi ce trece in contextul epidemiei de coronavirus, care se extinde din ce în ce mai mult. Deputatl Remus Borza a explicat, într-un interviu pentru caravanaurbana.ro, ce se poate întâmpla cu economiile țărilor afectate, dar și cu România:

”Globalizarea a făcut în aşa fel încât lanţurile de distribuţie să treacă prin graniţe, făcând ca economiile ţărilor să fie din ce în ce mai interconectate. Până acum, virusul deja a început să afecteze lanţurile de furnizori şi să perturbe companii la nivel global. Daca la inceput, epidemia poate paraliza din punct de vedere economic regiunea de unde a pornit, apoi după ce se răspândeşte, ea afectează comerţul intern, consumul, producţia şi mişcarea populaţiei. Insa, rezultatele arata ca virusul s-a extins deja, inclusiv, la nivel regional şi internaţional, ceea ce urmeaza sa genereze perturbari in lant la nivel de comerţ, lanţuri de distribuţie şi turism”, a spus Remus Borza.

Cifre la nivel mondial

”Dacă este să analizăm pe cifre, conform unui studiu realizat de Banca Mondială, o epidemie severă ar putea duce la pierderi economice de aproape 5% din PIB-ul de la nivel mondial, ceea ce înseamnă peste 3 trilioane de dolari. Efectele coronavirusului s-au resimtit ieri, principalele piete bursiere ale lumii pierzand intr-o singura zi peste 700 de miliarde de dolari.

Bursa din Milano scădea cu peste 5,7%, cele din Frankfurt şi Paris cu peste 3,9%, iar bursa din Londra scădea cu 3,5%. Pierderi importante au fost și pe piețele din China. A fost înregistrată o scădere de aproape 1,3 la sută pe bursa din Shanghai și de 1,8 la sută la Hong Kong. In plus, Indicele Dow Jones a deschis luni în scădere cu aproape 800 de puncte, echivalentul unei scăderi de 2,7%, din cauza temerilor cu privire la răspândirea epidemiei de coronavirus”, a spus deputatul.

În cazul României, Remus Borza avertizează că: ”nu învățăm nimic din greșelile trecutului, le repetăm cu aceeași inconștiență.(...) Sunt foarte mulți avertizori pe care nu ar trebui să îi ignorăm în situația unei posibie epidemii declarate în România.” Borza susține și că este nevoie, ”în al 12-lea ceas, să ne asumăm o reformă radicală și profundă a statului, a marilor sisteme publice”.

Criza nu va aștepta după noi

”Spun de mult timp că nu mai putem aștepta, cum nici criza nu va aștepta după noi! Reforma sistemelor publice înseamnă sănătate, învățământ, administrație, – cele trei mari găuri negre ale României. Sunt sisteme mamut, iar dacă nu vom face noi acum reforma statului si a sistemului public de sanatate in contextul coronavirus, o va face criza mult mai dureros. Iar criza bate la ușă!”, remrcă remus Borza.

O pandemie de coronavirus nu va face altceva decât să grăbească și mai mult declanșarea unei crize economice globale. Conform lui Remus Borza, ”România este total nepregatit pentru a face față unei crize de acest gen, iar efectele sociale și economice vor fi mult mai dureroase decât cele din 2009-2010.”

Siguranța bucureștenilor

”Dacă este să vorbim de securitatea și reziliența urbană a capitalei Bucureşti, în contextul declarării alertei de CORONAVIRUS în România, certitudinea "falimentului nedeclarat", completată de criza politică, la care se adaugă și perspectiva nesiguranţei actului decizional politic, consider că ar trebui sa ne îngrijoreze cel mai mult. Percepţia instabilităţii economice, a insecuritatii urbane, când totul este volatil la graniță, a imponderabilităţii politice, a lipsei de predictibilitate pe un orizont de timp de cel puţin 6 luni, induce o stare de nesiguranţă si insecuritate urbană, ceea ce s-ar putea traduce prin haos și criză urbană în lipsa unui management integrat de contracarare a "crizelor în criză".

Leadership-ul politic din România ăi, inclusiv, la nivel de București, cere, mai mult ca oricând, o resetare și emergeța unor profile care au un istoric în gestionarea situațiilor de urgență și a crizelor conexe”, mai explică remus Borza.

Situația mediului de faceri din România

Una dintre problemele semnalate de deputatul Borza este cea  stabilității mediului de afaceri de la noi, care s-a dovedit a fi "imun" la crizele politice,însă, în aceste zile, există posibilitatea ca o situație de urgență pandemică ”să schimbe complet scenariul”:

”De ce spun asta? Actorii privați reactionează diferit la o criză politică, rămânând în stand-by de cele mai mute ori, însă, în cazul unei crize pandemice, ei reacționeaza indiscutabil, efectul propagânda-se "în lanț", ceea ce creează disfuncționalități "în rețea", adică la nivel intersistemic: clienți, furnizori, angajați, colaboratori etc. Prin urmare, nivelele la care ar trebui sa se actioneze pentru gestionarea eficientă a unei crize pandemice, la nivelul comunității de afaceri, sunt următoarele: leadership, angajați, colaboratori, furnizori, client; proceduri și politici interne; resurse de securitate; strategii de comunicare; dezvoltarea unor mecanisme de într-ajutorare externe. Intr-un cuvant, este recomandabil operationalizarea unor celule de criză, care să interconecteze mediul privat, instituțiile publice și sectorul militar”, a mai declarat deputatul Remus Borza pentru sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel