Avertisment pentru turiști. Viperele au ieșit la soare. Atenție la ACEST loc
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Jandarmii montani au transmis un avertisment pentru turiști. Mai multe vipere au fost surprinse încălzindu-se la soare. Dacă mergi în locul acesta trebuie să ai foarte mare grijă. 

Turiștii care vor să viziteze spectaculosul covor de narcise din Munții Rodnei sunt atenționați să aibă grijă la vipere: au fost surprinse când se încălzeau la soare.

Jandarmii montani din Rodna anunță că la sfârșitul săptămânii trecute foarte mulți turiști au vizitat Poiana cu Narcise. Și la acest sfârșit de săptămână se preconizează din nou un val de persoane dornice să admire natura în această perioadă.

Jandarmii fac patrulări pe Muntele Saca, alături de rangerii Parcului Național Munții Rodnei, pentru a fi la dispoziţia turiştilor, citează Mediafax.

Mesajul jandarmilor montani

Turiștii care vor să urce la altitudinea de 1600 de metri, pentru a admira priveliștea, sunt avertizați că viperele au fost surprinse când se încălzeau la soare.

„Ca urmare trebuie să aveți grijă și la acest aspect, pentru a evita călcarea lor din greșeală. Astfel, trebuie să aveți încălțăminte adecvată de tip bocanc, să aveți grijă pe unde pășiți, respectiv unde vă așezați. În cazul în care sunteți mușcat de o viperă, apelați imediat Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112, rămâneți calm, reglați-vă respirația și stați întinși iar capul şi bustul trebuie să fie mai ridicate astfel încât locul muşcăturii să fie sub nivelul inimii. Ulterior, victima trebuie să ajungă cât mai repede la un medic. În cazul unei muşcături cu inoculare de venin singura soluţie eficientă fiind administrarea de ser antiviperin”, transmit jandarmii montani din Rodna.

Sunt așteptați foarte mulți turiști perioada aceasta

Narcisele se află în maximul perioadei de înflorire şi foarte multe persoane vor dori să viziteze poiana în aceste zile. Poiana cu Narcise este protejată de lege, ca urmare florile nu pot fi rupte sau scoase din rădăcină.

Rezervaţia naturală aflată în Munţii Rodnei are o suprafață de 5 ha şi reprezintă o poiană cu narcise (Narcissus angustifolius), protejată de lege, pe versantul estic al muntelui Saca, la o altitudine de 1600 m, într-o asociaţie dominată de Barba Ursului.

Pe muntele Saca, din masivul cristalin al Rodnei, se poate ajunge plecând din localitatea Valea Vinului, situat la 8 km de Rodna Veche. Din Valea Vinului pleacă către muntele Saca două poteci mai accesibile: prima urcă spre vest spre Dealul Popii iar a doua urmăreşte Valea Secii şi apoi urcă pe versantul sudic al Dealului Popii. Drumul până la Vârful Saca durează 3 ore din Valea Vinului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel