Avertizări meteo actualizate. Cod portocaliu de vânt puternic și Cod galben de ploi însemnate
Autor: Alexandru Ichim pe 13 oct 2020 / 10:11 | Vremea
Cod Portocaliu

Ploile vor acoperi toată țara

Meteorologii au actualizat avertizările de Cod galben și au introdus un Cod portocaliu de vreme rea. 

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de tip COD PORTOCALIU de intensificări puternice ale vântului în zona înaltă a Carpaților Meridionali și Orientali.

Atenționarea este valabilă până astăzi, 13 octombrie, la ora 21:00. În zona înaltă a Carpaților Meridionali și Orientali, îndeosebi la altitudini de peste 1700 m, vântul va sufla tare, cu viteze la rafală de peste 120...130 km/h.

Avertizare Cod galben 

 

O avertizare de tip Cod galben este în vigoare în intervalul 13 octombrie, ora 10:00 - 13 octombrie, ora 21:00. Sunt vizate intensificări ale vântului, ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică.

În intervalul menționat, vântul va sufla tare la munte, cu rafale de peste 90...100 km/h, cu precădere în zona înaltă a Carpaților Meridionali și Orientali. Temporar vor fi intensificări și în restul țării, cu viteze în general între 55...65 km/h, iar local în Transilvania, Muntenia, Dobrogea și Moldova de peste 70…85 km/h.

În cea mai mare parte a țării temporar va ploua. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în regiunile sudice, estice și centrale vor fi însoțite de descărcări electrice și izolat de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp.

Notă: Vremea se va răci accentuat în vest, sud-vest și local în centru, unde va deveni deosebit de rece pentru această dată, iar în zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitații mixte.

 

Zone aflate sub Cod galben până în 14 octombrie

 

O altă avertizare Cod galben va intra în vigoare din 13 octombrie, ora 21:00, până în data de 14 octombrie, ora 18:00. În intervalul menționat, în zona Munților Apuseni și în Carpații Orientali vântul va sufla tare, cu viteze ce vor depăși 90...100 km/h. În Maramureș, cea mai mare parte a Crișanei și în nord-vestul Transilvaniei, temporar vor fi intensificări, cu rafale în general de 55...65 km.

Notă: În cursul nopții de marți spre miercuri și pe parcursul zilei de miercuri, pe crestele Munților Apuseni și ale Carpaților Orientali se vor mai semnala precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

Vremea Vezi toate articolele
Crossuri parteneri