Avocatul Chitic a câștigat la CEDO împotriva României. Protestatarii NU pot fi sancționați de jandarmi. ”Am câștigat, noi, cetățenii”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Dan Chitic
Dan Chitic
Avocatul Dan Chitic a câștigat la CEDO, împotriva României, după șase ani. CEDO a decis că o persoană care a manifestat împotriva decidenților politici, la un miting, NU POATE FI SANCȚIONATĂ de către jandarmi, pe motiv că ar fi tulburat ordinea și liniștea publică prin invocarea de sloganuri împotriva puterii politice. 

Decizia a fost luată în cauza Chitic contra României. Conform deciziei, citate de Agerpres, România se face vinovată de încălcarea art. 10 al Convenţiei europene a drepturilor omului, privind libertatea de exprimare, iar reclamantul va primit de la statul român suma de 5.000 de euro cu titlu de daune morale.

Cunoscutul avocat Dan Chitic s-a alăturat protestului anti-PDL în ianuarie 2020 - împotriva demiterii lui Raed Arafat, strigând sloganuri împotriva regimului politic, alături de ceilalți protestatari. A fost amendat de jandarmi, a contestat hotărârea, iar decizia instanței naționale a fost de înlocuire a amenzii cu un avertisment, pe care l-a contestat mai departe la CEDO. 

Decizia CEDO

Judecătorii de la CEDO au constatat că acțiunile lui Dan Chitic reprezintă o formă de manifestare a opiniilor politice, neexistând dovezi că  reclamantul scanda ceva care era jignitor, că viza viaţa privată, onorarea sau reputaţia unei persoane, ori că a incitat la violenţă sau agresiuni gratuite împotriva unor anumiţi indivizi. 

Vezi aici mai mult: CEDO: România, condamnată pentru încălcarea dreptului la liberă exprimare

Hotărârea este defitinivă, a fost notificată în scris în 14 ianuarie 2020. Judecătorul român Iulia Motoc a fost membru în completul de judecată din această cauză. 

Reacția avocatului Dan Chitic 

”AM CÂȘTIGAT.

La CEDO! După 6 ani. În cauza CHITIC contra ROMÂNIEI!

Am câștigat contra unui stat abuziv, contra unei țări conduse discreționar și violent de portocaliii lui Băsescu, transformați acum în galbenii lui Iohannis.

Am câștigat contra unui Sistem represiv și atotputernic care este convins ca își poate permite orice încălcare a drepturilor cetățeanului.

Am câștigat contra pumnului in gură pus cetățeanului de către Statul de drept.

Când spun "AM CÂȘTIGAT" nu mă refer la mine. Sau nu doar la mine.

Spun că AM CÂȘTIGAT noi, cetățenii. Cetățenii pașnici și liberi care avem curajul de a ne spune părerea. Cetățeni români și europeni deopotrivă!

Căci trăim intr-o epocă in care dreptul la liberă exprimare este din ce in ce mai îngrădit pentru cei care strigă împotriva abuzurilor statului și a exponenților Lumii noi, a Lumii globalizate a corectitudinii politice "de dreapta".

Da. Am fost bătut și apoi amendat la manifestațiile antibăsiste provocate de intenția portocaliilor de a-l demite pe Raed Arafat

Am fost amendat doar pentru ca am îndrăznit sa-mi spun opiniile "incorecte politic" din punctul de vedere al guvernanților băsiști și al celor care conduceau Jandarmeria la acea dată.” a scris Dan Chitic, pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel