Banca Centrală Europeană, ÎNVINSĂ în justiţie
Autor: Florin Răvdan pe 08 iul, 14:37 | Justiție

Banca Centrală Europeană a pierdut procesul contra Credit Agricole. Tribunalul a decis că amenda aplicată de BCE băncii franceze în 2018 nu a fost justificată. 

Tribunalul a decis că BCE avea dreptul să sancționeze banca franceză pentru că nu a obținut aprobarea înainte de a clasifica o serie de instrumente de capital drept Common Equity Tier 1 (CET1), dar că a oferit motive inadecvate pentru modul în care a ajuns la pedeapsă.

BCE a amendat banca, alături de Crédit Agricole Corporate and Investment Bank și de CA Consumer Finance cu 4,9 milioane de euro, sumă care a fost anulată în hotărârea de miercuri, într-un dosar deschis la cererea Credit Agricole și a mai multor filiale.

Credit Agricole NU a demonstrat ilegalitatea acţiunilor BCE

 

„Deciziile contestate nu oferă detalii privind metodologia aplicată de BCE pentru determinarea cuantumului amenzilor aplicate”, a declarat Curtea. Cu toate acestea, instanța a precizat, de asemenea, că banca franceză trebuia să obțină permisiunea băncii centrale înainte de a-și clasifica instrumentele de capital drept CET 1.

"Curtea constată că reclamanții nu au demonstrat că deciziile BCE au fost ilegale", a declarat Tribunalul.

Pentru a contesta amenda, Crédit Agricole a susținut că BCE nu trebuia să aprobe în prealabil decizia de a clasifica acțiunile obișnuite drept capital de nivel 1, dar chiar dacă a făcut-o, eroarea a fost minoră iar amenda a fost disproporționată.

Deși multe decizii ale BCE sunt contestate în instanță, instituția câștigă cele mai multe dintre ele, scrie Mediafax. 

Te-ar putea interesa și ....
Justiție Vezi toate articolele
Crossuri parteneri