Barack Obama, mesajul zilei în mijlocul protestelor din SUA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Barack Obama
Barack Obama
Barack Obama, fostul preşedinte al SUA, a transmis un mesaj foarte important protestatarilor americani. 

"În timp ce milioane de oameni din toată ţara ies în stradă şi strigă, ca răspuns la uciderea lui George Floyd şi la problema continuă a justiţiei inegale, mulţi au întrebat cum se poate realiza cu adevărat o schimbare. În final, va depinde de o nouă generaţie de activişti să formeze strategii cât mai potrivite cu timpurile în care trăim. Dar cred că sunt câteva lecţii de bază pe care le putem învăţa din aceste eforturi. 

În primul rând, valurile de proteste din întreaga ţară reprezintă o frustrare reală şi legitimă după decenii de eşecuri privind reformarea practicilor poliţieneşti. Majoritatea participanţilor este formată din oameni paşnici, curajoşi, responsabili şi care ne inspiră. Merită respectul şi ajutorul nostru, nicidecum condamnarea, ceva ce poliţiştii din oraşe precum Camden şi Flint au înţeles. 

Pe de altă parte, avem această minoritate de oameni care au recurs la violenţă în forme variate, fie că vorbim de furie reală sau de oportunism. Aceştia pun oameni nevinovaţi în pericol, distrug cartiere care şi aşa sunt lipsite de lucruri de bază şi se îndepărtează de cauza reală. 

În al doilea rând, am auzit că unii sugerează că problema recurentă a diferenţelor rasiale făcute de sistemul de justiţie dovedeşte că doar protestele şi acţiunile directe pot aduce o schimbare, dar şi că votul şi participarea la politicile electorale sunt o pierdere de timp. Nu pot să fiu de acord cu aşa ceva. Scopul unui protest este să atragă atenţia asupra problemelor, să pună reflectoarele pe injustiţie. Într-o democraţie, asta înseamnă să alegem oamenii care sunt de acord cu crezul şi cerinţele noastre, ale protestatarilor. 

Ideea de bază este asta. Dacă vrem o schimbare reală, atunci alegerea nu este între politică şi proteste. Trebuie să le facem pe ambele. Trebuie să ne mobilizăm, să ne organizăm şi să avem cereri pe care candidaţii pe care noi îi vom alege să le pună în vigoare", a scris Barack Obama pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel