Belarus, noua poartă spre UE a migranților. Lukashenko face bani pe seama lor și irită Uniunea Europeană
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Belarus, noua poartă spre UE a migranților. Lukashenko face bani pe seama lor și irită Uniunea Europeană  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Belarus, noua poartă spre UE a migranților. Lukashenko face bani pe seama lor și irită Uniunea Europeană / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Sute de migranți din Siria și Irak ajung săptămâna la Minsk, o nouă metodă prin care Lukaashenko încearcă să irite Uniunea Europeană.

Aleksandr Lukaşenko a găsit o nouă metodă să irite Uniunea Europeană şi să scoată şi profit în acelaşi timp. O agenţie de călătorii controlată de dictatorul din Belarus aduce între două şi trei sute de imigranţi pe săptămână din Siria şi Irak. Din Minsk, oamenii sunt transportaţi la graniţa cu Lituania şi apoi ajutaţi să intre în UE. Pentru asta plătesc între trei şi şase mii de dolari. Lucrurile merg atât de bine încât numărul zborurilor s-a dublat, iar avionul Boeing 737 a fost schimbat cu unul mai mare, 777.

În Lituania, grănicerii lucrează la foc automat, iar guvernul e gata să declare stare de urgenţă dacă lucrurile continuă.

Rustamas LiubaJjevas, şeful Serviciului de grăniceri al Lituaniei: Am discutat cu şeful Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi cu cel al Gărzii de Coastă despre posibilitatea de a trimite poliţişti de frontieră din UE în Lituania. În principiu, acest lucru a fost convenit şi vom avea poliţişti de frontieră UE la frontiera Lituania-Belarus din iulie.

”Am oprit migranţii şi drogurile – acum va trebui să-i prindă singuri”, a declarat Aleksandr Lukaşenko după sancţiunile impuse de UE ca urmare a deturnării unui avion civil de regimul de la Minsk, notează Publika.

De curând, migranții au luat cu asalt exclava spaniolă Ceuta

Aproximativ 6.000 de migranți au ajuns în în luna mai în Ceuta, o exclavă spaniolă vecină cu Maroc, în apropierea Strâmtorii Gibraltar. Oficialii au spus că este un număr record de migranți și că 1.500 dintre aceștia sunt minori. În același timp, autoritățile spaniole au spus că au trimis deja aproximativ 2.700 înapoi, dar nu și minorii. În ultima vreme, exclavele spaniole Ceuta și Melilla au devenit magneți pentru migranții africani.

Trupele spaniole au fost dislocate pe plajă pentru a ajuta poliția de frontieră la punctul principal de intrare în Ceuta - Tarajal, în partea de sud a exclavei. Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, a declarat că 200 de soldați, plus 200 de polițiști suplimentari au aistat poliția de frontieră normală a Ceutei. Exclava are aproximativ 80.000 de locuitori (vezi imaginile AICI).

CITEȘTE ȘI   -  Regimul din Belarus a creat un film de propagandă prin care încearcă să justifice detunarea avionului Ryanair

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel